Chefen nekades fyra tusenlappar och sa upp sig i protest

Alla är de överens om vad som är bäst: anställd personal. Chefer, medarbetare, politiker och forskare är övertygade om att såväl patienter, arbetsmiljön och ekonomin skulle gynnas om man lyckades göra sig oberoende av inhyrd personal för att få landets sjukhus att fungera. Ambitionen är därför hög om att bland annat bryta detstora beroendet av kostsamma hyrsjuksköterskor.

Det visar sig emellertid finnas en sak som är avsevärt mycket viktigare än principen om ”bäst för alla med egen personal”. I förra veckan kunde vi ta del av nyheten om kirurgchefen Staffan Gröndal som av sina chefer och HR på Danderyds sjukhus nekades att ge en erfaren sjuksköterska 3 600 kronor utöver vanlig lön under ett tre-veckors långt vikariat i juli. Istället tyckte de att Gröndal skulle ta in betydligt mycket dyrare hyrpersonal för att klara sommarbemanningen på kliniken.

Hon ville ha 230 kronor i timmen för att jobba de värsta tre veckorna i sommar, men då skulle vi å andra sidan lösa bemanningsproblemen. Alla på kliniken var med på det, men när jag ville ha klartecken från HR-avdelningen blev det nej.

– De säger att de vill ha ett slut på hyrpersonalen, att man är för en individuell lönesättning och man vill ha ut besluten så långt som möjligt i organisationen." Staffan Gröndal

Visst blir man nyfiken på vad det är som är så slagkraftigt potent att det slår ut allas gemensamma övertygelse och principen om ”bäst för alla med egen personal”? Jo, det stavas r-e-g-l-e-r, p-o-l-i-c-i-e-s och någon obegriplig form av r-ä-t-t-v-i-s-e-t-ä-n-k (sjukhuset säger sig tillämpa individuell lönesättning och dessutom får hyrpersonal mer i timmen än anställd personal). 

Lennart Stenemyr, förhandlingschef på sjukhuset, förklarar deras nej med att man måste ha en ”lönepolitik som känns rättvis och acceptabel för våra medarbetare” samt att

Det finns en budget och regler för hur vi hanterar lönefrågor inom sjukhuset och inom regionen. Vi kan inte ha en situation där sjukhusen konkurrerar om personalen med olika löner för samma arbete."

Staffan Gröndal är långt ifrån ensam i sin frustration över begränsat chefsmandat och händelsen är symptomatisk för många chefers vardag 2019. Den illustrerar två saker värda att tänka på för alla chefer:

1) Skillnaden mellan principer och regler/policies

"Rules are not necessarily sacred, principles are". Franklin D. Roosevelt

Principer styr vårt beteende och bygger på inre övertygelser om vad som är bra, rätt och riktigt. Normalt sätt så krävs det inte större ansträngning för en chef att följa sina principer. 

Regler är vad som bestämts på en arbetsplats ska gälla för tillfället. Det ingår i chefsuppdraget att efterleva arbetsplatsens regler, men just den uppgiften kan i vissa fall vara en rejäl källa till chefsstress vilket Gröndal så utmärkt exemplifierar.

“There are three constants in life... change, choice and principles.” Stephen Covey

Det ingår också i alla såväl chefs- som HR-uppdrag att löpande bedöma när avsteg eller ändringar i gällande egenframtagna regelverk är nödvändiga. Inte främst för att dämpa chefsstressen, men för att i möjligaste mån göra det möjligt för cheferna att följa de principer som anses vara bra, rätt och riktiga för verksamheten. 

2) Byråkratiseringen av vårt arbetsliv och chefers förlorade makt

Förr var normen ett grundläggande förtroende för att chefer gör så gott de kan och att de fattar bra beslut till verksamhetens bästa. Så är det tyvärr inte längre. 

Det är också en av slutsatserna i den tvärvetenskapliga forskningsrapporten ”Nya sätt att organisera arbete – betydelsen för arbetsmiljö och hälsa” från Arbetsmiljöverket. Forskningen förklarar orsakerna till att framväxten av nya organiseringsformer har lett till att sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa och stressrelaterade symptom har ökat stadigt och markant. En av förklaringarna är den så kallade byråkratiseringen (som kan hänföras till arbetslivets digitalisering och ökade globalisering, samt fokus på kontinuerliga effektivitets- och produktivitetshöjningar.)

Trots arbetslivets retorik om egenkontroll, entreprenörsanda, kreativitet och tänkande ”utanför boxen” menar flera forskare att dagens arbetsliv präglas av en uttalad byråkratisering.”Den tar sig uttryck i att kontroll och styrning blir mer formaliserad och standardiserad samt i fokus på dokumentation och mätbara mål, och den är särskilt synlig inom offentlig verksamhet. 

Här handlar det inte om att tänka utanför boxen, utan snarare om att anpassa sig till och inrättas i en på förhand centralt framtagen ram." 

Så vad gör du som chef om du har fått ansvaret att ta hand om människors liv, död och en budget i hundratalsmiljonsklassen, men du samtidigt inte får fatta ett eget beslut gällande 3 600 kronor? I protest lämnade Gröndal sitt jobb som verksamhetschef för kirurgi och urologi på Danderyd sjukhus. 

Jag kan inte ta ansvar för personalfrågorna längre när jag inte har något eget utrymme alls att lösa problemen. Staffan Gröndal, Svenska Dagbladet

Sammantaget framstår Gröndal med råge som den mest förståndiga och respektingivande personen i sällskapet. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen