Chefen har rätt; det är bäst för verksamheten att hon lämnar

(Chefs)drömmen om att lämna jobbet på topp är lika fåfäng som den självinsiktsklena fantasin om sin egen oersättlighet; Hur ska det gå för verksamheten utan mig?! För sanningen är att majoriteten chefer som lämnar sina uppdrag i någon mån antingen redan har misslyckats eller skulle ha gjort det om hen stannat – av den enkla anledningen att kraften och motivationen har börjat tryta eller att förtroendet inte längre finns. 

I den första kategorin skulle jag skriva in Isabella Lövin – Miljöpartiets språkrör samt miljö- och klimatminister – med hennes 14 procents förtroende som partiledare. Okunnig om Lövin ska jag inte tillräkna henne en självinsikt hon kanske saknar, men sympatiskt var det i varje fall att hon förra veckan meddelade sin avgång med följande ord:

Jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet." 

Fast i ett dränerande chefsjobb fyllt av konflikter, orimligheter och (kanske som följd av det) svaga resultat formulerar vi i drömmarna en slagfärdig och kanske även en smula dramatisk uppsägning. Men när stunden kommer är kanske Lövins ord ändå de bästa. 

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra avgick 2017 efter 2 ½ års ihärdigt slit, utan att ha lyckats få med sig tillräckligt många kollegor och väljare.På presskonferensen gav hon ansvarstagande inget sken av att hon lämnade på topp. Mindre statsmannamässigt men mänskligt var hennes publika försvarstal och smutskastning av partiet.

Eftersom partiledaren är ytterst ansvarig är jag självklart inte nöjd med hur jag har löst uppgiften hittills.” 

Det är för många moderater som ägnar sig åt det som bara kan beskrivas som självskadebeteende.”

Problemen upphör inte när jag går ut genom dörren och började inte när jag kom in.”Anna Kinberg Batra, under den extrainsatta presskonferensen den 25:e september 2017 där hon meddelade att hon avgår som partiledare för Moderaterna

Dramatik kan vara lockande i trängda lägen och Kingberg Batra är långt ifrån ensam chef om att inte förmå följa Obama-devisen”When they go low, we go high”. När Goldman Sachs-chefen Greg Smith efter tolv år lämnade finansjätten publicerade han sitt sågande uppsägningsbrev som en insändare i The New York Times.

Leadership used to be about ideas, setting an example and doing the right thing. Today, if you make enough money for the firm (and are not currently an ax murderer) you will be promoted into a position of influence."

En annan lockelse vid ”knepigare” avgångar är att för allt i världen tona ner dramatiken och fokus på den egna prestationen genom att förlita sig på den oantastliga ”stafettpinnen”, eller ”mer tid med familjen”.

Efter 12 år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, nån gång måste det ske."Jan Björklund (L)

…jag ser en framtid där jag kommer att få undervisa och få spendera mer tid med mina barn." Gustav Fridolin (MP)

Sen finns det chefer som Andrew Mason, tidigare VD på Groupon, som i ett tufft läge självkritiskt och -ironiskt förmådde ta fram humorn och skriva följande mejl för att meddela personalen sin avgång. 

People of Groupon,

After four and a half intense and wonderful years as CEO of Groupon, I've decided that I'd like to spend more time with my family. Just kidding — I was fired today. If you're wondering why... you haven't been paying attention."

Jag har ingen aning om på vilket sätt Lövin bottnar i sin kommentar "Jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet". Men för henne som för de flesta chefer skulle en självinsiktsfull övertygelse om att det är bäst för verksamheten att lämna vara mest gynnsam för alla involverade parter. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen