Köpa ut en medarbetare? Chefer tvingas blunda, betala och gå vidare

Chefsjobbet är som bekant tufft. Men frågan är om inte några chefer på Arbetsförmedlingen har det svårast av oss alla. I ett par års tid har vi kunnat läsa i tidningarna om arbetsmiljöproblemen på en avdelning på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

En använd kondom på en medarbetares skrivbord, avföring i enhetschefens postfack, Hitlermustach på en plansch föreställande en medarbetare, nedkissade väggar på toaletten och frukt som har tuggats på läggs tillbaka i fruktskålen. Med mera. Den skyldiga är (officiellt) oidentifierad, men det är med säkerhet en anställd. Föga förvånande mår personalen dåligt och tre sektionschefer och ett 15-tal medarbetare har slutat.

Ledningen och facket är överens om att det råder svåra motsättningar mellan ledningen och delar av personalen. Ledningen anser att flera fackligt aktiva medarbetare har trakasserat chefer. Facket anser att problemen finns hos cheferna. Previa fick i uppgift att undersöka saken. De identifierade problemen som att ”det förekommer dubbelarbete och icke värdeskapande arbete” och att det råder stor oenighet om enhetens uppdrag, mål och riktning. 

Jag tänker att det främsta problemet är att de har en galenpanna på kontoret! Och att den lilla lorten ägnar sig åt ett ondskefullt beteende som förpestar vardagen för alla. För ingen kan väl mena att bedrövligheterna är en rimlig följd av förekomsten av dubbeltarbete, meningslösa arbetsuppgifter eller oenighet kring verksamhetens mål?! I så fall skulle nästintill alla chefer bara undantagsvis hitta toalettväggarna rena och postfacket tomt på bajs.

Den tidigare personalchefen anser att den skyldiga uppenbart är en person med psykisk ohälsa. Han menar säkert väl, men den gyllne regeln (och lagstiftningen) säger att vi chefer ska överlåta sjukdomsdiagnostisering till de med rätt medicinsk kompetens. Dessutom finns det utan tvekan friska människor som helt enkelt är elaka. Och enligt en forskningsstudie i Harvard Business Review så finns det på jobbet en masochistisk 4 procent som hävdar att de ägnar sig åt hemskheter på jobbet ”because it is fun and they can get away with it”. Övriga 96 procent förstår inte riktigt att deras elak- och oförskämdheter landar negativt hos andra.

För alla oss chefer som har haft oturen att ha en av dessa masochistiska 4-procentarna i vår arbetsgrupp så är det lätt att dela slutsatsen i HBRs artikel; In those extreme cases, you should recognize that you won’t be able to fix the problem and begin to explore more serious responses. Och beroende på vilka resurser vi har att förfoga över så är en möjlighet att försöka köpa ut personen i fråga. Just det har Arbetsförmedlingen gjort 70 gånger de senaste två åren och nu senast förra veckan. En medarbetare på den numera ökända huvudkontorsavdelningen fick på eget initiativ 2 årslöner (800 000 SEK) för att lämna jobbet. Två dagar senare grattade samma person sig själv i sociala medier för att hen hade landat ett nytt jobb i riksdagen.

Det som gnager inom mig och inom många chefer med mig är orättvisan mer än pengarna. Vi har den stora majoriteten som gör sitt jobb bäst de kan och när de känner att chefen är för dålig, att arbetsuppgifterna inte duger eller att de har en vettvilling till kollega som lägger använda kondomer på deras skrivbord, så söker de sig självmant vidare till nya jobb. Sen har vi den lilla gruppen elaka människor som allvarsamt förpestar tillvaron för kollegor och chefer. Dessa behöver vi betala hundratusentals och kanske miljoner kronor till för att de ska hitta sig nya jobb.

Som chef är det både svårt och bekymmersamt att belöna elakheter och galenskap. Men när alla andra vägar är beprövade är det bara att blunda, betala och gå vidare. För att låta galenskapen fortsätta leder bara till ännu större bekymmer. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen