Chefen vägrar skamlöst att dra sitt strå till stacken

Att som chef 2020 enbart ta ansvar för sitt eget hus är frånstötande. Men det inskränkta egotänket är inte det värsta – det som får mig att kippa efter andan är att hon utan vare sig filter eller blygsel avslöjar att hennes team minsann inte kommer dra sitt strå till stacken. 

Inför hösten oroas många för trängseln i landets kollektivtrafik när fler återvänder till jobb och skolor igen. Alla uppmanas göra vad de kan för att dämpa trycket och därmed smittspridningen, och en lösning är olika starttider för gymnasieeleverna – som en ny förordning nu möjliggör. I praktiken innebär den att ungdomarna någon dag i veckan börjar och slutar lite senare. Men den belastningen vill inte lärarna ta sig an, enligt lärarförbundet. 

Att lösa trängsel i kollektivtrafiken är inte en fråga för skolan i första hand, det är en fråga för trafikbolagen och Sveriges regioner. Det är först när alla möjligheter där är uttömda som det kan bli aktuellt att anpassa skolans start- och sluttider.” Maria Rönn, vice ordförande i Lärarförbundet till SVT, 10 augusti 2020.

Mitt humör stiger dock avsevärt dagarna efter Rönns uttalande, när jag i nyhetsflödet och mitt eget umgänge gång på gång får påminnelser om att hon är (chefs)avvikaren, inte normen. För lika självklart som det är för Rönn att inte anstränga sig för kollektivet, är det för majoriteten chefer att självklart göra just det. 

Kommunchefer, rektorer och chefer från alla möjliga branscher har tänkt till och fattat beslut med syfte att bidra till att minska trycket på kollektivtrafiken i höst. Chefer har med stor möda och ansträngning tagit fram upplägg för oregelbundna starttider och distansarbete för såväl gymnasieelever och studenter som tjänstemän. Och som den norska statsministern Erna Solberg uttalade i veckan kommer många ta emot den senare starten på dagen som en gåva. Många verksamheter har också tagit sig an uppgiften att aktivt uppmuntra elever/medarbetare att cykla eller gå till skolan/jobbet för att dra sitt strå till minska-trycket-i-kollektivtrafiken-stacken. Ett norskt företag erbjuder 750 SEK i extra månadslön till den som ersätter buss/t-bana med cykel, ben eller sparkcykel under hösten. 

SL vill även tacka Stockholms universitet, Kungliga Tekniska högskolan och de många gymnasieskolorna i länet som valt att bedriva viss undervisning på distans och flexar med skoltider." Claes Keisu på pressansvarig hos SL

Den senaste veckan har vi fått upplyftande påminnelser om det som är så förbaskat lätt att glömma; att Rönn tillhör undantagen. Majoriteten människor visa i regel omtanke för andra och gör rätt för sig. 

Det får mig att tänka på hur mycket av det vi gör i chefsjobbet som har fokus just på undantagen. Och där vi i vår strävan att hantera rötäggen drar alla med oss ner i träsket. Det finns 3 procent som aldrig tidrapporterar i tid, men 100 procent får ilskna påminnelsemejl i VERSALER från löneavdelningen. 3 procent skapar konflikter och ägnar sig åt olika former av trakasserier, men vi tvingar 100 procent att genomlida teamövningar och seminarier på lågstadienivå – på temat ”hur man är en bra kompis/kollega”. 3 procent saknar omdömet att klä sig passande för jobbet, men 100 procent ogillar att få instruktioner av chefen om hur de ska klä sig. Samma gäller i princip för alla typer av riktlinjer som finns för våra verksamheter: 

Most companies spend endless time and money writing and enforcing HR policies to deal with problems the other 3 percent might cause. Instead, we tried really hard to not hire those people, and we let them go if it turned out we'd made a hiring mistake." Patty Ford, tidigare Chief Talent Officer, Netflix i Harvard Business Review.

Med stor tilltro till vuxna människors beteende och fokus på 97-procentaren har exempelvis General Motors ”Dress appropriately” som klädguide och Netflix "Act in Netflix's best interests" som utgiftspolicy. Folkhälsomyndighetens ”policy” är att uppmana alla att ta sitt ansvar för att bland annat ”försöka undvika trängsel” i kollektivtrafiken. Och det är allt den stora majoriteten chefer (och medarbetare) behöver för att axla upp och dra sitt strå till stacken. 3-procentarna och chefsavvikare som Rönn blir i det perspektivet svåra att uppröras över.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen