Chefen som har modet at säga ”jag har ingen aning”

I veckan försvann sommarkänslan ganska abrupt med väderomslaget. Fördelen är att återgången till arbete och vardag upplevs något mindre oöverstiglig. Men en kraftansträngning lär det bli ändå, för tröskeln har höjts. Under hösten förespås en okänd post-covid-19-tillvaro, eftersom det sias att den (tjänstemanna)vardag vi så hastigt fick lämna våren 2020 är omöjlig att återvända till. Den där tjänstemän vars arbete tillät dem att jobba hemifrån utgjorde omkring 20% av den globala arbetskraften. 

Det har skrivits hundratals miljoner nyhetsartiklar om hur vår vardag kommer att se ut när pandemin är över. Tyckare – chefer och experter av olika valörer – tycks vara rörande överens om en sak; ingenting kommer vara sig likt och vi kommer aldrig mer att vistas på kontoret fem dagar i veckan. 

(Stor)företagen berättar om hur de – baserat på de senaste månadernas kriserfarenheter – nu har bestämt i vilken omfattning tjänstemännen ska jobba hemifrån även i framtiden. Denna beslutsamhet är för mig förbluffande och svår att greppa. Det finns decennier med forskning som säger att omfattande hemarbete ökar produktiviteten på kort sikt, samtidigt som ovärderliga och svårmätbara saker går förlorade, som kreativitet, innovation, teamarbete, samhörighet, förtroende och empati. Lägg till utsuddade gränser mellan jobb och fritid samt ökad risk för ojämställdhet – och det blir smått obegripligt att de senaste pandemimånadernas det-har-ju-gått-så-bra-upplevelsermed sådan kraft övertrumfar det forskningsbelagda – där anomalier som exempelvis en pandemi är medräknade.

I det tillsynes bottenlösa havet av tjänstemannalivet-post-covid-19-artiklar hittar jag dock en chef som har närmat sig frågan med en mer försiktig inställning. Norska Kristian Johansen, vd för seismikkföretaget TGS i USA har tagit sina tjänstemän tillbaka till kontoret och säger än så länge nej till hemarbete med följande förklaring:

"I en kris ska man inte fatta beslut som är varaktiga”.

Klara chefsbesked om hur vardagen kommer bli när pandemin är över skulle givetvis kännas lugnande och välmåendestyrkande, samtidigt som det är ett stort tryck från många anställda om att kunna fortsätta hemifrån. 1 ½ år in i krisen kräver det is i magen och stort chefsmod att säga till medarbetarna som vi har så stor omsorg om att ”jag vet inte, låt oss vänta och se”

Det är chefens uppgift och ständiga strävan, men är det något vi och våra medarbetare har fått lära oss sen mars 2020 så är det att alla trösklar vare sig kan eller bör tas bort. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen