När jag som Springsteen sjunker ner i ”57 channels and nothin’ on-hålet” har go-to-tv-serien i sommar varit The Office. Den amerikanska versionen.
Chefen Michael Scott – seriens huvudperson – har som första prioritet att göra arbetsplatsen till ett familjärt, roligt och trevligt ställe. Några exempel på hans chefsprinciper:
“Why be the dad when you could be the fun uncle.”
“Make friends first, make sales second, make love third, in no particular order.”
“Would I rather be feared or loved? Easy both. I want them to be afraid of how much they love me.”
Alla som har sett serien vet att chefens enträgna strävan efter och fokus på trivsamhet skapar en sjuk och giftig arbetsmiljö. Men man behöver inte besitta samma grad av narcissism, sociala klumpighet och låga begåvning som Scott i The Office, för att lyckas med denna bedrift. Många företag har vridit sin kultur så långt mot trevlighet att det har tippat över i giftighet, visar en forskningsstudie från New York University.
När chefer låter relationer och att bli omtyckt få prioritet framför prestation och ärlighet frodas medelmåttighet och förbittring. Chefsuppgiften är att förmå göra skillnad mellan trevlig – och snäll/omtänksam, där trevlig handlar om att få någon att må bra i stunden (känslor) och snäll/omtänksam att ge någon vad den faktiskt behöver (konkret stöd och hjälp).
I jakten på så kallad trevlighet undviker vi feedback, vi hoppar jämfota oavsett prestation, säger ja när vi borde sagt nej och vice versa. Vi undviker tydlighet av rädsla för att stöta oss med meningsmotståndare och i bästa fall drar vi ut på – men i värsta fall undviker vi helt – att fatta beslut som kommer ogillas av medarbetare men är till det bästa för verksamheten. Vi får en giftig kultur – en outhärdlig pina för alla drabbade som leder till arbetsrelaterad psykisk ohälsa.
En omskrivning av John Templetons kända citat (it's nice to be important but it's more important to be nice) kan vara god chefsvägledning för såväl Michael Scott som alla oss andra:
It’s nice to be nice, but it’s more important to be kind.
Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka.
06 12
Det är mer än tjugo år sen, men jag kan fortfarande drabbas av känslovågorna lika starka nu som då. Den där frustrationen, oron, ilskan och skammen över att… Fortsätt att läsa->
17 11
– Inte ens mys-Ernst kan få till det i november, tror jag.
En affärsbekant svarade resignerat på min fråga om hans hösttillvaro. Igenkänningen var hög,… Fortsätt att läsa->
Läs alla blogginlägg i arkivet