VD:ns två-ordiga klädpolicy

I vår individualistiska samtid känns detaljnoggranna klädkoder i policydokument omoderna. Men kläder-på-jobbet-frågan är fortfarande högst relevant, vilket den plötsliga sommarvärmen gjort oss chefer påminda om. Vi må ha blivit mindre formella, men absolut inte mindre ytliga. Omgivningen – kunder och kollegor – bryr sig fortfarande lika mycket om hur du och dina medarbetare ser ut på jobbet.

Chefsutmaningen – som så ofta – är att inte alla har samma sunda förnuft, och det gäller även klädvalet på arbetsplatsen. Är det till exempel okej med shorts, kort kjol, nätbrynjor, gymlinne eller Foppatofflor på jobbet? Det tycker inte chefredaktören för danske Jyllands-Posten Jacob Nybroe som i förra veckan skickade nedan emejl till sina anställda för att påminna dem om att de inte är på en campingplats:

Bästa alla, 

Sommaren är på väg och därmed också en förståelig dragning mot lättare kläder. Men jag är gammaldags när det gäller detta. Vi är på en arbetsplats – inte en campingplats. Det handlar om respekt – för kunder och externa gäster – men också för varandra.

Jag vill därför be om att man är normalt semikonservativ när man väljer kläder. Det innebär långbyxor för män (och för kvinnor). Kvinnor kan dock också klä sig i knälånga klänningar, men inte i hotpants eller korta kjolar. 

Jag avstår från ytterligare anvisningar om linnen, nätbrynjor, axelbandslöst och definition av knälängder. Istället hoppas jag att du kommer att använda dig av ditt sunda förnuft. 

Jag är säker på att det kommer komma delade åsikter om detta. Därför ska det betraktas som en uppmaning från hörnkontoret”.

Beste hilsener, Jacob Nybroe»

Nu är det inte många vuxna människor som uppskattar att få besked av chefen om hur de ska/inte ska klä sig, så jag förstår att Nybroe förväntade sig starka reaktioner.Och det fick han med råge både internt och externt.

Det finns inget entydigt forskningsmässigt stöd för att klädkoder påverkar arbetsplatsers produktivitet. Och eftersom klädpolicies sällan är engagemangshöjande så behöver chefer tänka sig noga för innan slutsatsen dras att det behövs interna styrdokument för vad vuxna människor ska sätta på sig för kläder. 

Och det var just vad Mary Barra gjorde då hon tog över som VD för GM. Till HRs och chefernas förtret slängde hon ut företagets tio sidor långa klädkodpolicy och ersatte den med en två-ordig uppmaning om att

Dress appropriately.

Då det ivrigt påpekades för Mary Barra att ”klä dig passande” lämnar stort utrymme för personlig tolkning, uppmanade hon cheferna att prata med sina medarbetare om just klädval – i de fall det är nödvändigt. För visst är det väl ändå undantagsfall när medarbetare kommer i olämplig beklädnad på jobbet? (Tips på hur du tar sådana chefssamtal finns här).

Skulle det sen visa sig att majoriteten inte besitter samma sunda förnuft som chefen gällande lämpligheten av Foppatofflor, minikjol, shorts, nätbrynjor eller ansiktstatueringar på arbetet så är det ändå en god idé att tänka sig för en extra gång innan policyskrivande påbörjas. Fråga dig själv om det verkligen spelar någon roll för verksamheten? Påverkar beklädningen medarbetarens möjlighet att effektivt utföra sina arbetsuppgifter och/eller bli tagen på allvar, inge förtroende eller få fram sitt budskap? Om inte, så kanske du bara ska släppa det, prioritera viktigare saker och framförallt njuta av solen och värmen!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Foto: Jacob Lund

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen