Chefer får självmedicinera

Det är inte frågan om men när jag blir sjukskriven. I varje fall enligt statistiken. Som högutbildad tjänsteman i Stockholm och nybliven tvåbarnsförälder tillhör jag den absoluta högriskgruppen. Jag har aldrig varit sjukskriven, men just nu känns det inte så långt borta. Sambon är nämligen på cykelläger på Mallorca på 8:de dagen….! Jag tror dock jag kommer klara mig, för idag kommer han hem. Man kanske skulle tro att jag efter en vecka ensam med mina pojkar fantiserar om en hel natts sömn, att gå på gymmet eller egentid. Men nej, min dröm är av en helt annan dignitet. Och imorgon förverkligas den. Start kl 07:00. Jag ska få jobba ostörd på kontoret en hel dag! Förmodligen tänder jag några värmeljus, säkerligen lyssnar jag på musik och garanterat äter jag påskgodis. Jag ska komma lite ikapp. Det ljuvliga chefslivet!


Jag får minnesbilder av mig själv i gummistövlar och lusekofta i ett auditorium på Handelshögskolan i Bergen (där det regnar 360 dagar i året). Året är 1992 och temat är ”Organisation och ledarskap”. Jag minns föreläsningarna, jag minns böckerna och jag minns frågorna. Det arbetslivet som beskrevs för oss studenter finns knappt kvar. Så mycket var annorlunda då.


Den gången handlade god arbetsmiljö mestadels om att undvika fallolyckor eller musarm. Motivation var avsaknaden av skäll och belöna gjorde man genom att skicka folk på kurs. Utmattningsdepression kände ingen till och sjukskrev sig gjorde de med influensa eller ischias samt de som söp lite för mycket. Ordet stress(less) var namnet på en svindyr fåtölj och balans i livet var obekant problematik. Man stämplade in och ut på bestämda tider och när man passerade ut genom grinden var arbetsdagen slut. Kanske med undantag för chefen som någon dag i veckan tog med sig hem viktiga papper i sin tjusiga portfölj.


Förutom den teknologiska revolutionen och det fasansfulla tempot är den största skillnaden mellan då och nu allt vi har lärt oss om hur människor fungerar. Ta bara det här med ohälsa och sjukskrivningar. Vi börjar se ett arbetsliv som tar konsekvensen av att ohälsa inte nödvändigtvis uppstår på jobbet, men också i privatlivet. Tänk bara på det att arbete idag ofta ses på som viktig medicin för den som är deprimerad eller att träning numera kan fås på recept (FaR).


Min gissning är vi bara ser den späda början. I framtiden kommer inte sjukskrivning från jobbet vara den självklara lösningen för den som inte mår bra. Så vad kommer härnäst? Sömn på recept – en 20 minuters vila under dagen – låter vettigt och är kanske inte så långt borta. Och apropås privatliv, balans i livet och krävande livshändelser som relationer som krackelerar och föräldrar som blir gamla och sjuka. Kommer den dagen komma då läkare ordinerar ApR – arbete på recept? Det skulle otveksamt vara förmånligt, men är det möjligt? Hoppas det! Som bekant är det fruktansvärt mycket som ske under ett decennium eller två. Saker vi idag inte engång kan föreställa oss.


I väntan på ApR har jag för avsikt att självmedicinera. Under en Skärtorsdag på kontoret endast i värmeljusens sällskap kommer jag att uträtta stordåd. Frisk
och utvilad blir det därefter lång påskledighet med mina killar! GLAD PÅSK!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen