Chefens sämsta sidor - vilka utsätts för dem?

År 1999 utvandrade jag till Sverige. Trots att jag är precis så Norgekär som norrmän brukar vara har jag inte en enda dag längtat hem. Fram tills för tre veckor sedan. En svår saknad vällde över mig då jag kom över en intervju med chefen för Coca Cola Norge, belgaren Ignace Corthouts. Med chefserfarenhet från London, Los Angeles och Holland tyckte Corthouts under sin första tid i Norge att det var pinsamt att gå hem kl 16. Idag är han stolt när han svänger ut från parkeringen vid en tid då vi i Sverige knappt har hunnit klart med eftermiddagsfikat. Corhouts säger:

”Å jobbe her i landet gir ekstra kvalitet i livet. Jeg har oppdaget hvor godt det er å ha tid til å gjøre andre ting enn jobben, som å lage middag hver dag sammen med min kone. Eller gå på ski om kvelden. Her er jeg rett og slett lykkelig.” 

Helt enkelt lycklig. Tänk er kära chefskollegor, i Norge har chefer ett liv efter arbetstid. Varje dag och inte endast på fredagar. Att arbetsdagen börjar kl 08 och slutar kl 16 med 30 minuters ”matpakke-lunch” är inte så dumt. Jag lovar!

Svensken arbetar i snitt 200 timmar mer per år än norrmännen. Och 210 respektive 240 timmar mer än tyskarna och holländarna som är de som arbetar minst. Corthouts förklarar hur nordmännen kan arbeta så mycket mindre än andra länder med att de är ”överraskande effektiva”. En anna chef, fd finansdirektören på Lehman Brothers Erin Callan - nu i sina ”mid-40s” - skrev i våras en ljuv krönika i New York Times. Rubriken var ”Is there life after work?”

”I have often wondered whether I would have been asked to be C.F.O. if I had not worked the way that I did. Until recently, I thought my singular focus on my career was the most powerful ingredient in my success. But I am beginning to realize that I sold myself short. I was talented, intelligent and energetic. It didn’t have to be so extreme. Besides, there were diminishing returns to that kind of labor.”

Det är inte så dumt för effektiviteten att varje dag gå till arbetet med inställningen att mitt jobb gör jag på arbetstid. Och sen går jag hem. Senast kl 16. Och visst är det sant att vi chefer underskattar oss själva om vi tror att vår ork att lägga ned många timmar är vår största tillgång?

Det är inte heller så dumt att börja tidigare (08), äta en snabb lunch (30 min) och sluta tidigare (16). Det är ju efter arbetstid vi har möjlighet att umgås med våra nära och kära. Göra middag med partnern i lugn och ro, gå på bio med bästa kompisen eller få 1-2 timmar extra med barnen innan tandputs. Varje dag. Helt enkelt lycka. Ett liv efter arbetstid. Fd finansdirektören Callan skrev så här om sin relation till familj och vänner under sin chefskarriär:


”None of them got the best version of me. They got what was left over.”

Dessa meningar hade inte gjort så ont om det inte var för igenkänningen.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen