Cheferna hade fusket i sig långt innan de tackade ja till första chefsjobbet

De senaste par veckorna har man i 8 av landets 21 regioner upptäckt att chefer har givit vaccinförtur till sig själva, närstående eller medarbetare. Detta på bekostnad av prioriterade grupper. Lockelsen till vaccin är stor, tillgången är för liten och prognosen är att korruptionen bland chefer runtom i Sverige (och världen) kommer växa. 

Varningar för och faktiska fall av covid-19-korruption har vi hört och läst om i månader, och efter de senaste veckornas vaccinkorruption är det lätt att mörkt, upprört och uppgivet tänka; ”typiskt chefer”, och att ”makt korrumperar”. 

Men det kanske kan ge en pytteliten lättnad att veta att nyare forskning visar att det inte stämmer att makt korrumperar. Alla chefer skulle absolut inte ha ställt sig först i vaccinkön även om de hade haft möjlighet till det. Inom psykologin anser man numera att makten som kommer med chefsuppdraget förstärker de personliga egenskaperna – på gott och ont. Den gör dig till mer av det du redan är och leder dig till att agera mer som du innerst inne vill. Makt korrumperar alltså inte vanliga människor, den korrumperar de som redan har böjelsen för korruption. 

I have serious doubts whether you have the ethical qualifications to practice law.” Dessa ord yttrade en amerikansk domare på 30-talet till en nyexaminerad advokat som erkände att han hade gjort tvivelaktiga saker utan klientens godkännande under en rättegång. Advokatens namn var Richard Nixon. Samma Nixon blev senare USAs president och den enda president som har avgått i förtid. Det gjorde han för att undvika riksrätt till följd av Watergateskandalen. Makten korrumperade inte Nixon, presidentskapet avslöjade bara för världen vem han hade varit hela tiden.

Enligt psykologin ändrar makt det mänskliga psyket och chefsbeteendet i två dimensioner: 

Gränslöshet – makt ger färre hämningar
Makt ger färre hämningar och mindre respekt för sociala normer och regler. Konformiteten blir lägre och den egna rösten starkare. Makten kan därför göra chefer till större fuskare och bättre lögnare, samt mer oförskämda och hänsynslösa om de redan innan hade de böjelserna. Och om makttunga chefer med böjelsen för fusk blir påkomna blir de chockade och irriterade över att omgivningen förväntar sig att de ska bete sig som andra. 

Egoism – makt ger ökat självfokus
Med makt höjs också fokus på den egna personen. Hos vissa människor med de specifika egenskaperna kan makten därför skapa uppfattningen att man själv är viktigare än andra, vilket ökar sannolikheten för att man prioriterar sina egna behov framför deras. Det i sin tur påverkar inte bara hur vi ser på andra människor och fattar beslut, men också empatin.

Så kan det förklaras hur det finns chefer som med självklarhet anser att de och deras anhöriga ska få förtur i vaccinkön, på bekostnad av utsatta människor som enligt noga framtagna prioriteringslistor behöver doserna mer. Men vi får inte låta dessa korrupta chefer ”komma undan” genom att ursäkta deras fusk med att ”makt korrumperar”, och att det var uppdraget som förledde dem till frestelse. Nej, de hade fusket i sig innan de tackade ja till chefsjobbet. 

Trots den rådande mediabilden så avstår den stora majoriteten chefer från att missbruka sin makt och det förtroende de får axla. De flesta chefer förvaltar sin makt inte bara med stor omsorg – chefsuppdraget gör dem till ännu bättre versioner av sig själva.

How you use authority reveals your character: Selfish leaders hoard power for personal gain. Servant leaders share power for social good. And the ultimate test of character for people in power is how they treat people who lack it.” Adam M. Grant, professor vid Wharton School of the University of Pennsylvania 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen