Cheferna sprider känslan av osämja

Som invandrare påminns jag ofta om att jag här i Sverige har en avvikande förkärlek till tydlighet; att inte linda inte, kom till saken och säg som det är! Men det finns tillfällen där även jag anser att det är klokt att ligga lågt. Till exempel som chef vara ytterst återhållsam vid knepiga chefsavgångar. Att då inte låta det egna behovet att dela sin irritation och besvikelse över underställda som får gå/lämnar, eller över att själv behöva gå/lämna – gå ut över verksamhetens bästa och det egna goda namnet och ryktet.

Oavsett om det handlar om osämjor, olika synsätt eller uteblivna prestationer, så brukar parterna kunna ta sig i kragen och enas om hur man på bästa sätt kommunicerar att chefen ska sluta. Och den absolut vanligaste och mest statsmannamässiga vägen brukar vara ”olika syn på framtiden, bra jobbat/roligt uppdrag, tack för den här tiden och lycka till vidare/dags att gå vidare”. Så logiskt och ytterst vanligt att undantagen gör mig helt häpen. Vilket var precis vad jag blev förra veckan av kommunikationen kring chefsavgångarna på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Telia. 

SKLs vd Vesna Jovic slutar överraskande den 15 oktober, men vill själv inte kommentera sin uppsägning. Ordförande Anders Knape tackar henne för goda insatser och när Dagens Samhälle frågar honom varför Jovic slutar, och om det ligger någon konflikt bakom svarar han:

Hon har sagt upp sig, för att gå till någon annan verksamhet. Jag vet inte, hon har sagt att hon inte har något klart ännu.”

Inte som jag upplever det.”

Telias ordförande Maria Ehrling petas några månader innan hennes mandat går ut i april 2020. Valberedningen tackar för hennes goda insatser, men Ehrling är mer än tydlig med att hon inte går självmant. Hon har sparkats.

Vid båda tillfällena sprids den unkna känslan av osämja och konflikt, och alla möjliga spekulationer sätts gång. Det bästa för verksamheten och involverade chefer hade varit att få till stånd en samstämd och välvillig kommunikation, på grund av följande:

Ingen vill dras in i någon annans smutsiga skilsmässa

Lika lite som vi själva vill gå igenom en stökig skilsmässa vill vi ha åskådarplats till någon annans. Väl medveten om att båda parter i en skilsmässa har tillkortakommanden och felsteg på meritlistan, så lämnas i regel omgivningen med en extra olustkänsla inför den som sitter kvar vid makten. 

”We’ll meet again”

Oavsett hur övertygad man är om att man aldrig kommer arbeta tillsammans igen, så vet man inte hur och när man ändå dyker på varandra igen i professionella sammanhang – direkt eller indirekt. Världen är som bekant liten, och ett snyggt avslut kräver inte mer än förmågan att kontrollera sina egna känslor av irritation, besvikelse eller ilska.

”Teaching moments”

”Public hangings are teaching moments” sa företagsgurun Jack Welch. Hur man avsätter en ordförande, vd eller andra anställda säger mycket om chefen och organisationen. Och hur man lämnar sitt chefsuppdrag säger oerhört mycket om chefen. 

Hanteringen av avgångarna på SKL och Telia lämnar med all säkerhet verksamheternas chefer och medarbetare med en olust- och osäkerhetskänsla. En olycklig påverkan på kundomdöme och arbetsgivarvarumärke får man också räkna med. Och allt detta, helt i onödan. Inte undra på att man blir helt häpen.

Ledarskapet förutsätter förmågan att kontrollera sina känslor och att veta när transparens är något eftersträvansvärt. Och inte. Det kallas att vara professionell. Och det är just det som statsmannalika chefer är. De sätter verksamhetens bästa framför sina egna småsinta känslor och behov.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen