Chefers jobba-hemifrån-ångest

”Jag har tvättstuga”, var den självklara förklaringen när chefen ringde upp en medarbetare och frågade varför hen inte var på kontoret. Det självutnämnde språkröret för medarbetargruppen föreslog för en annan chef att alla skulle "jobba hemifrån" tre dagar under påsk(lovs)veckan eftersom ”det är ju inte så mycket att göra”. Båda cheferna blev likna tagna, som stumma.

Undersökningar visar att svenska chefer har en utbredd tveksamhet kring medarbetarnas önskemål om att jobba hemifrån. Den drivs av oro för att samhörigheten och samarbetet kollegor emellan ska bli lidande samt tvivel om huruvida den mest produktiva arbetsdagen kan inträffa ensam vid köksbordet eller på ett fik. Samtidigt vill man inte få rykte om sig att vara omodern och bakåtsträvande, och utan tillit till sina medarbetare.

IBM i mars annonserade att de drar in möjligheten för tusentals medarbetare – främst inom marknadsföring och IT – att jobba hemifrån, fick det lika stora tidningsrubriker som när Yahoo gjorde detsamma fyra år tidigare. IBM som varit ihärdiga förespråkare för distansarbete hade kommit till ny insikt; att de behöver mer samarbete av den kaliber som förutsätter fysiskt umgänge. Responsen bekräftar att svenska chefers oro är befogad. IBM-cheferna fick stämpeln hopplöst omoderna och osäkra chefssjälar med sjukligt kontrollbehov. Och många är övertygade om att IBM kommer få betala genom att medarbetare slutar, att det blir omöjligt att rekrytera och att produktiviteten djupdyker.

Tveklöst önskar medarbetare större flexibilitet när det kommer till var och när de jobbar. Sedan är det chefens uppgift att väga upp det önskemålet mot produktiviteten, inte bara för den enskilda medarbetaren utan också för hela gruppen. I vågskålen finns inte chic-het, förtroende eller rättvisa med, men forskningen ger oss chefer en tydlig markör – och det är ”det beror på”. Faktorerna individ, arbetsuppgifter och hur välfungerande teamet är, avgör om det kommer vara gynnsamt för verksamheten med medarbetare som arbetar utanför kontoret så som teknologin numera möjliggör.

Själv anammar jag gladeligen möjligheten att ”jobba-hemifrån”. Som nu exempelvis, från en hotell-lounge på Gotland. Ostört och grymt koncentrerat, klockan 06:15 och med den förförande doften av nybakat frukostbröd som den enda distraktionen. För en introvert själ som mig är jobba-hemifrån-njutningen extra stor, men det är rätt sällan det fungerar i mitt arbete. Och den insikten gör mig inte till en bakåtsträvande relik från en svunnen tid.  '

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen