Chefers knepiga krig mot kontorsskvallret

Jag skvallrar. Det vore inte trovärdigt av mig att påstå något annat. Jag har spenderat största delen av min yrkeskarriär inom två branscher där skvallret är affären; nämligen finans- och mediabranschen. Och jag växte upp i den delen av restaurangbranschen som livnär sig på skvalleraktiga finans- och mediafolk och kändisar. Jag kan ha fel, men jag har svårt att föreställa mig att det finns mer skvallertäta branscher än dessa!


Jag skvallrar utan skam. Och det till trots för att kollegorna och jag skvallrar mycket mer än vad affärerna kräver. Hur många arbetstimmar har inte gått åt att spekulera kring nyskilda statsministrars kärleksliv, notorisk otrogna storföretags VD:ar, partiledares sexuella läggning och försupna kändisadvokaters förehavanden?!

Skvaller är när vi sprider personlig information eller omdömen om en person som inte är närvarande. Att ägna sig åt skvaller har människan gjort sen forntiden. Det naturliga mänskliga beteendet förklaras med att vi försöker förstå hur saker och ting hänger ihop och att vi styrs av känslor och antaganden. Varför skiljer sig statsministern? Har han gått och blivit kär?! Kanske i den där ministern som jag tycker så mycket om?

Alla skvallrar, men det finns ”gott” och ”ont” skvaller. Och när det kommer till jobbskvallret så delas det inom den moderna forskningen in i:


 Ondsint skvaller
Det är när vårt delande drivs av en önskan om att såra och/eller förstöra ryktet till annan människa. Det negativa skvallret skapar stress, osäkerhet, rädsla och misstro. Och såväl produktiviteten som de anställdas hälsa blir skadelidande. 

 Prosocialt skvaller
Det är när vårt delande drivs av omtanke för en annan människa. Det kan exempelvis vara att agera visselblåsare (Var aktsam när du arbetar med B, jag vet flera som upplever att de har blivit lurade.) eller dela positiva omdömen (A är jättebra. Smart, påläst och alltid till att lita på.). Det positiva skvallret är avstressande och stärker banden kollegor emellan.

Då jag förra veckan frågade er chefer om det delades för mycket privat information på jobbet (se hela resultatet nedan), så tycker majoriteten att det främsta problemet är att det skvallras för mycket på jobbet. Låt oss utgå ifrån att det inte är det goda prosociala skvallret som tynger oss chefer. Om det negativa skvallret har fått fäste gör vi rätt i att oroa oss. Produktiviteten försämras, moralen sjunker, engagemanget dalar, stressen ökar och risken för att du som chef får ett kränkande särbehandlingsärende på halsen stiger dramatisk.
 


Chefstipsen är få, konkreta och likartade när det kommer till hur vi ska få slut på skvallret. Konfrontera, dialogisera, uppmuntra det positiva skvallret och agera förebild. Men först ska vi kika oss själv i spegeln. Forskningen visar att största delen av kontorsskvallret uppstår som konsekvens av bristfällig kommunikation från ledningen. Om vi bortser ifrån de få besvärliga och elaksinnade, så är det medarbetare som upplever otydlighet som skvallrar. Genom att göra antaganden utifrån vad de ser, hör och känner försöker de få lite mer klarhet i vad som händer.

Det knepiga är bara att vi chefer inte alltid delar medarbetarnas syn på vilka frågor de behöver ha klarhet i för att göra sitt jobb. Om bara den före detta statsministern hade berättat vem han hade blivit kär i så skulle inte en hel nation behöva spendera värdefull arbetstid på att undra. Men den nyskilda regeringschefen tänkte kanske inte på hur mycket hans undanhållna amorösa förehavanden påverkade din och min arbetsinsats? Eller så gjorde han det, men han kunde inte dela med sig. Av skäl vi inte känner till. Just så knepigt kan det vara att som chef kriga mot kontorskvallret.


 


CHEFSFRÅGAN: FÖR PRIVAT PÅ JOBBET

 

Att dela för mycket privat information kan påverka professionaliteten, produktiviteten och relationerna på en arbetsplats. På detta tema genomförde vi i förra veckans nyhetsbrev en chefsenkät. Tusen tack till alla som svarade! Nedan delar vi resultatet. 

 

Vi chefer upplever att medarbetare i mycket större utsträckning än chefer delar opassande mycket privat information på jobbet. 

 

Vi chefer tycker att det delas lagom av det mesta, men att det är för mycket skvaller. 

Avslutningsvis ett litet urval av era exempel från chefsvardagen: 

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen