Chefers fega utsmetade insatser

Vad-var-det-jag-sa-resonemang är sällan charmanta men kan vara väl värda att lyssna på. Inte för att placera skuld eller ifrågasätta prioriteringar, men för att de erbjuder tillfällen för lärande. 

I söndagens SVT Agenda kom det fram att polismästare Carin Götblad varnade för rekryteringen av unga gängkriminella redan år 2010. I den statliga utredningen där det skedde presenterades en rad förslag till förebyggande insatser. Men varningarna togs inte på allvar. Få, om någon, lyssnade – och utredningens svarta framtidsscenario är nu år 2023 verklighet och vardag.

”Vi är dåliga i Sverige på att rikta insatser. När vi gör förebyggande insatser så är det ofta att vi smetar över alla. Vi måste våga att rikta insatserna tydligare och tidigare.”

Här finns en chefslärdom att hämta för många, för det där smetandet är ett allmänt ledarproblem i Sverige: När en person i teamet är besvärlig skickar vi hela gänget på en tipsrunda, eller påtvingar dem andra former av helt meningslösa aktiviteter för "grupputveckling”. När en person uppför sig illa på julbordet så skickas alla på #metoo-kurs. När en medarbetare inte säger hej till kollegorna på morgonen så måste alla genomlida en våra-gemensamma-kontorsregler-övning på nästa enhetsmöte. 

Att chefers ”utsmetade” insatser saknar önskad effekt är givetvis ett stort bekymmer. Minst lika problematiskt är att vi slösar tid och kladdar ner horder av ”oskyldiga” människor helt i onödan. Vi måste våga att rikta våra insatser – för vi saknar inte kunskap om vad som är det egentliga problemet. 

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

06 12

Daniel Ek har inte gett någon sparken

Av Vibeke Pålhaugen

Det är mer än tjugo år sen, men jag kan fortfarande drabbas av känslovågorna lika starka nu som då. Den där frustrationen, oron, ilskan och skammen över att… Fortsätt att läsa->

17 11

Det är inte bara skambefriade chefer som tar en tupplur på arbetstid

Av Vibeke Pålhaugen

– Inte ens mys-Ernst kan få till det i november, tror jag.

En affärsbekant svarade resignerat på min fråga om hans hösttillvaro. Igenkänningen var hög,… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen