H&M-chefernas brist på heder och förstånd

Högsta H&M-cheferna kan kritiseras för mycket, men att de skulle vara omoderna och otacksamma känns inte rättvisande. Personligen skulle jag använda friskare tillmälen än dessa gengångare från fack och vänsterpartister. 

H&Ms uppmärksammade ”hyvling” av personalstyrkan har skapat tidningsrubriker och upprördhet. Föga förvånande har de på grund av ”butiksdöden” behov av att krympa personalstyrkan. Men i stället för att LASa ut övertaligheten använder de den ifrågasatta, men sen 2016 lagliga metoden ”hyvling”. De anställda har fått ”erbjudande” om att jobba kvar, men med villkoret att acceptera en kraftigt reducerad arbetstid. Samtidigt söker H&M ny butikspersonal, som erbjuds zero-hour-contracts. 

Omodernt

”Det är ett svek mot alla anställda. Att vi tillåter det här 2023 är uppåt väggarna. Det känns mer som 1923.” Nooshi Dadgostar (V).

”I stället för att erbjuda en uppsägning med turordningsregler så drar man ner timmar för alla. Det är vad vi kallar hyvling. Det är grymt omodernt att hantera de anställda på det här sättet.” Annelie Karlsson, vice ordförande på Handels.

Dadgostar och facket kan givetvis arbetsvillkorens historia avsevärt mycket bättre än undertecknad, men det är fel att påstå att H&M i sitt agerande är omoderna i betydelsen otidsenliga. Hyvling, zero-hour-contracts och sms-anställningar är hypermodernt och på tillväxt. Det senaste decenniet har det skett en global gigifiering av anställningsmodellen och behovet av en uppdaterad lagstiftning diskuteras i många länder. 

Otacksamt

”Man kan ha varit anställd på H&M i 25–30 år och ändå bli behandlad på det här sättet.” Annelie Karlsson, vice ordförande på Handels.

”Vi har exempel på folk som jobbat 30 år i företaget och som tack för det får de nu den här typen av erbjudande.” Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Det är också fel att påstå att H&Ms agerande är otacksamt. Att chef/arbetsgivare ska veta hut och visa tacksamhet över att medarbetaren har dykt upp på jobbet i x antal år är en upprörande och befängd idé, som bygger på att det i relationen mellan anställd och arbetsgivare finns (tacksamhets)skulder att inkräva. Medarbetaren har fått en anställning med lön, och arbetsgivaren har mottagit en arbetsinsats – en ömsesidig transaktion. Medarbetaren kan när som helst välja att avsluta relationen/transaktionen, samtidigt som vi av hänsyn till den anställda har enats om lagar som starkt begränsar chefens/arbetsgivarens möjlighet att få till ett avslut.

Oansvarigt och ytterst orimligt

“Employers having one-sided flexibility over their staff is unfair and unreasonable.” Kevin Hollinrake, Arbetsmarknadsminister, Storbritannien UK, 3 februari 2023, i samband med framläggande av lagförslag om att förbjuda zero-hour-contracts.

Mer rättvisande än omodernt och otacksamt är att beskriva H&Ms agerande som oansvarigt och ytterst orimligt. 

Gigekonomins goda avsikt är att möjliggöra för individ och verksamhet att mötas där det finns en begränsad eller periodisk efterfrågan och/eller utbud av en viss kompetens eller arbetsinsats. Avigsidan är när efterfråga och utbud av arbetskraft inte är begränsad och verksamheter använder gigekonomins momentum till att skaffa sig hyperflexibla kostnader på de anställdas bekostnad. Inte sällan gäller det låglönebranscher som detaljhandeln där utbudet är högre än efterfrågan.

Det är en motbjudande tanke att chefer jagar extra lönsamhet genom att erbjuda osäkra anställningar där det enda de tar ansvar för är sin underskrift på ett zero-hours-contract. De anställda får i bästa fall någon dags framförhållning och 15 sekunders respit att tacka ja till ett dagsarbete. Är du inte tillräckligt snabb går jobbet till nästa person på listan. 

H&M är inte ensamma. Men om vi vill att ”schysst” och inte ”skamsen” ska bli eftermälet för vår chefsgeneration så är det hög tid att vi börjar diskutera vilken arbetsmarknad vi vill ha. Och att chefskollektivet agerar med större heder och förstånd än H&M-cheferna. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen