Chefsnyheterna som engagerade mest 2016

Aida Hadzialics rattfylleri, Elisabeth Warrens tankeväckande utskällning av John Stumpf, Anders Sundströms ohedersamma avskedande av Michael Wolf, uppfostringssamtalen ingen chef ska behöva ta, tyck-om-mig chefer på (medarbetarenkät)röstjakt och myndighetscheferna som tycker att allt är 80-talisterna och deras föräldrars fel.

Det var det som engagerade er Chefshusetläsarna mest under gångna året. Här är listan på de sex mest lästa Chefshusetbloggarna 2016:

 Chefer som Aida Hadzialic ska vi inte tycka synd om
Överraskande många ansåg att den tjugonioåriga politiska stjärnan var onödig hård mot sig själv då hon lämnade chefsjobbet efter att ha kört rattfull. Jag gissar att hon skulle vilja vara ännu hårdare.

 En mycket välförtjänt chefsavhyvling
Det händer ytterst sällan, men det finns tillfällen när det är ett sant nöje att få vara åskådare till att en vuxen människa får en avhyvling. Wells Fargo’s (numera sparkade) vd John Stumpf hudflängdes under en senatshöring.


 Fem skäl till att inte vilja ha Anders Sundström som chef
Styrelsens och styrelseordförandens fria rätt att tillsätta och avsätta vd är ingen friskrivning från ansvaret att bete sig som människa.

 Julbordsbrott och chefers “Lycka till vidare”
Jag vill inte behöva förklara för en vuxen människa varför det är en dålig idé att bajsa i handfatet på jobbet eller tafsa på en medarbetare. Än mindre vill jag försöka förstå; Hur tänkte du? Som chef vill jag inte uppfostra, jag vill egentligen säga ”Lycka till vidare”.







 Tyck om mig chefer får ingenting gjort 
Chefer som tar sig an chefsuppdraget som en popularitetstävling kör i diket, men det kan vara ett lockande vägval när det är nöjd-med-din-chef röster i medarbetarenkäten som räknas.

 Chefer som stör sig på unga, bortskämda och slöa medarbetare 

Migrationsverkets produktionstakt inom asylprövningen har sjunkit och allt är de nyanställda curlade 80-talisternas fel. Rättelse, internrapporten lägger inte all skuld på den curlade generationen. Också de 80-talist anställdas föräldrar är medskyldiga till Migrationsverkets försämrade effektivitet.

God fortsättning och varma önskningar om ett gott nytt chefsår!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen