Chefstitel har inte nämnvärd effekt på begåvningsluckor

Jag tillhör inte den skara som trodde att chefen skulle växa med förtroendet att få leda. En ny chefstitel på visitkortet brukar nämligen inte ha nämnvärd effekt varken på begåvningsluckor, förnuftet eller usla värderingar. Så precis som väntat har jag deppat ihop ett par gånger per dag efter att den nya chefen började. Men det är bara att gilla läget eftersom 25 procent av den röstberättigade befolkningen har bestämt att han nu ska vara USAs 45:e president.

Donald Trump påminner om en chef jag hade för omkring tjugo år sen. Han var ingen dålig chef – han var usel. Av uppenbara skäl var det inte mina mest produktiva arbetsår, men jag har många goda minnen från tiden med den bedrövliga chefen. Under hans tyranniska ledning frodades sammanhållning, samarbete och goda värderingar. Och nu, efter några veckor med Trump vid rodret anar jag små gnistor av (chefs)hopp av samma sort som jag fick uppleva då för tjugo år sen.

 FRÅN HALVHJÄRTAT TILL HELHJÄRTAT
När saker och ting blir självklara så finns det risk för att lågan ebbar ut. Det behöver inte alls betyda att det vi har (kämpat för) är av ringa betydelse. För några månader sen jobbade många chefer rätt pliktskyldigt med frågor om jämställdhet, etnisk mångfald, HBTQ eller invandringens betydelse för arbetskraften. Jag anar att Trump har (åter)väckt lågan för dessa frågor.

 ME, MYSELF AND I
 “Every decision on trade, on taxes, on immigration, on foreign affairs, will be made to benefit American workers and American families.”
Utdrag President Donald Trumps installationstal 20 januari 2017

Efterkrigstiden har präglats av ambitioner om ett internationellt gemensamt ansvarstagande och samarbete. Och idag kännetecknar det tänket i högsta grad också våra arbetsplatser. Jag anar att Trumps ”America first”-installationstal, murbyggnation, inreseförbud och ”slänga-på-luren”-samtal med Australiens statsminister har stärkt vår drivkraft att vårda våra relationer, att samarbeta och ta gemensamt ansvar.
 

 SANNINGAR OCH LÖGNER
Med Trump har vi fått lögner, falska nyheter, ”alternative facts” och ”I misspoke a word”. Jag anar att Trump har gett oss en påminnelse om hur förtroendenedbrytande det är när en chef inte håller sig till sanningen. Och inte minst hur förlöjligade vi skulle bli om vi vågade oss på att tumma på den.


 MOD OCH INTEGRITET
“If CEOs who employ hundreds of thousands of people are not in a position to speak truth to power, who is going to be in a position to speak truth to power?”
Larry Summers, fd USAs finansminister och rektor vid Harvard University

Med Trump har amerikanska företagsledare på riktigt klivit in på den politiska arenan. Det finns fördelar och nackdelar med det, men en sak är säker och det är att det kräver mod och integritet. För vi ska komma ihåg att oavsett vad en amerikansk chef har för åsikt om Trumps förehavanden, så kommer hälften av befolkningen att anse att chefen är en förkastlig kronidiot. Och åsiktsmotståndarna kommer använda sociala medier och bojkott som vapen för att bestraffa verksamheten. Jag anar att våra chefskollegors mod och integritet kan smitta av sig även på oss.

Tyranniska chefer är förfärliga, och jag skulle aldrig önska mig en igen. Men nu när vi har fått en så gör vi klokt i att utnyttja honom till att bli bättre versioner av oss själva, och starkare tillsammans. Jag hoppas också att vi förmår skratta mycket, för just det blev vår överlevnad där för tjugo år sen.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen