Cirkusclown eller Ibsen - vilken chefstyp är du?

Jag söker febrigt genom att-göra-listan efter nära till intelligensbefriade arbetsuppgifter. Rekordhöga pollenhalter och jag är ingen vän av björken. Med rinnande ögon studsar jag mellan olika arbetsuppgifter och kryddar det hela med spridda skurar av ”omvärldsbevakning”. Det vill säga jag kollar nättidningar, OSAr på en barnkalasinbjudan, googlar på flygresor till Nice och förlorar mig i ett par youtube klipp. Jag tänker att förströelsen ska ge mig en energiskjuts, men jag blir bara ännu mera okoncentrerat, oproduktiv och oförmögen att tänka en kreativ tanke. Jag ödslar energi utan att få mycket gjort och jag mår sämre än vad det känns rimligt att belasta björken för. Känslan av olust triggar igång en dalande motivation och jag beger mig ut på nätet igen. Kanske kan lite aftonbladet-skvaller eller lite Facebook ge mig det uppåtjacket jag behöver….?


Måtte denna förödande multitaskingen inträffa barna under pollenveckorna! Tyvärr, vårt kunskapsintensiva arbetsliv lider året runt av okoncentration och tillhörande brist på produktivitet och nya tankar. Det sägs att vi helt enkelt har tappat förmågan att göra en sak i taget och tio-tankar-om-tid Bodil Jönsson förutspår en överhängande risk att vi fastnar i de lätta & tråkiga uppgifterna. 



Idag vet vi genom neurovetenskapen att multitasking är det meningsfulla, utvecklande och kreativa arbetets största fiende. Alla skulle må bättre om vi chefer hittade koncentrationen som försvann, men vad var det egentligen som hände? Jag har en enkel teori: 
 



Hur gör vi nu då när de stökiga caféerna inte längre kan erbjuda oss ostörda tankar? Jag tänker att koncentrationen kanske inte är en plats. Måhända behöver vi dammar av det sunda förnuftet och bestämmer oss. För att göra en sak i taget. Vad tror ni om att vi återvänder till kontoret och nedmontera de tjusiga värdeorden om flexbilitet, effektivitet och engagemang? Istället tapetserar arbetsplatsen med de ord som Henrik Ibsen skrev redan på 1800-talet. Si sådär hundra år innan neurovetenskapen hade bevisat att det där med många bollar i luften är en sysselsättning bäst lämpad för circusclowner. 


Vad du gör, gör det fullt och helt - icke styckevis och delt.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen