Daniel Ek har inte gett någon sparken

Det är mer än tjugo år sen, men jag kan fortfarande drabbas av känslovågorna lika starka nu som då. Den där frustrationen, oron, ilskan och skammen över att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Trösten, och det som gjorde det möjligt att behålla fokus och snabbt gå vidare var vetskapen om att det inte var det minsta personligt. 

I måndags släpptes nyheten om att Spotify är övertaliga och behöver genomföra nedskärningar. Men en samlad journalistkår valde att omtala händelsen som att ”1 600 får sparken”. Jag blir så innerligt vred. Som anställd får du sparken om chefen avslutar din anställning för något som handlar specifikt och enbart om dig och din bristfälliga prestation eller ett icke önskvärt beteende. Det är högst personligt. Men vid övertalighet behöver antalet anställda reduceras ner av strategiska eller finansiella skäl – vilket inte alls är personligt. 

Jag fattar. Journalisternas syfte med formuleringen ”ge sparken” i kombination med bilden på vd Daniel Ek är att demonisera arbetsgivaren. Men en skicklig journalist hade fattat att det är den berörda personalen som drabbas, nu i dubbel bemärkelse. Det är en grymhet mot en redan utsatt grupp vilket gör mig både arg och uppgiven. 

I måndags fick omkring 240 Spotify-anställda gå hem på dagen, och med alla de känslor vi förstår att det innebär. Nu är min innerliga förhoppning att de bedrägliga tidningsrubrikerna överskuggas av sanningen; ”jag har inte fått sparken”, ”det här är inte det minsta personligt” och Daniel Eks bekräftelse i ett brev daterat den 4 december 2023, till sina anställda: 

Jag förstår att detta kommer att drabba ett antal individer som har gjort viktiga bidrag. För att vara krass kommer många smarta, begåvande och hårt arbetande människor lämna oss.” Daniel Ek, vd, Spotify.

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen