De 100 första dagarna på nya chefsjobbet – 9 fallgropar du vill undvika

"Han behöver desperat gå kursen", svarar en professor och syftar på universitetets grundläggande kurs i hur man tar sig an ett nytt chefsuppdrag. En annan professor svarar att en analys är omöjlig, eftersom den nya chefens agerande är så långt ifrån en ansvarsfull människas beteende. En chefs 100 första dagar är The New York Times vinkel, och de ber några av USAs tunga ledarskapsexperter om en bedömning av President Trump efter hans första veckor på det nya chefsjobbet. Politiken åsido, allt fokus på chef- och ledarskapet.

The New York Times


Trump är som vi förstår inte ett skolboksexempel på hur man bäst kliver in i ett nytt chefsuppdrag. Men kanske förtjänar han en plats i läroböckerna ändå. Om inte annat för att ge kött och blod till de vanligaste fallgroparna vi chefer kan trilla i när vi börjar på ett nytt chefsjobb.

FALLGROP 1: Du släpper inte din tidigare roll
Du går in i ditt nya chefsjobb, men lämnar inte ditt gamla arbete. Du tar klivet från medarbetare till chef, men stannar i medarbetartänket och -uppgifterna. Du tar klivet från försäljningsdirektör till vd, men du lämnar inte säljjobbet. Det är enormt frustrerande för den delen av organisationen vars jobb du försöker göra. Och det slukar tid och uppmärksamhet från ditt egentliga arbete.

Trump gick från att vara chef för ett familjeföretag till att bli USAs president, men han tror han kan leda ett land på samma sätt som han allsmäktigt ledde sitt affärsimperium.

FALLGROP 2: Du förstår inte den nya rollen och verksamhetslogiken

Du tar inte reda på vilka som är dina viktigaste intressenter i det nya chefsjobbet. Och du lär dig inte vad som är avgörande för att åstadkomma 

resultat.

Landets högsta chef och president ska som Trump själv säger vara en ”president for all Americans”. Samtidigt har han under sin korta tid som president kommit med krigsbudskap till några av sina viktigaste intressenter, nämligen media, domstolarna och underrättelsetjänsten. Också individer, företag och andra länders statsledare har angripits med ordalag vi inte har hört sen skolgården.

FALLGROP 3: Du överskattar din betydelse och makt

Du tror att när du nu äntligen har fått chefsuppdraget så har du också makten att bestämma hur allt ska bli. Du anser dig förtjäna omgivningens icke-ifrågasättande stöd och beundran, och du utgår från att verkställande är en självklar och naturlig konsekvens av alla dina beslut.

Trump signerade ”executive order” om inreseförbud och utgick från att jobbet var klart. Att han hade åstadkommit något. Men han hade inte förankrat förbudet vare sig politiskt eller inom administrationen. När justitieministern uttryckte sig negativt fick hon sparken och Trump fick vredesutbrott då han insåg att en federal domare faktisk kunde blockera hans order.

FALLGROP 4: Du har ingenting att lära
Du kliver in i det nya chefsjobbet med få frågor, alla svar och en bestämd övertygelse om lösningarna. Du lyssnar inte in, du ogillar att bli utmanad och du har svårt att acceptera att det kanske finns områden där andra kan mycket mer än du. Du saknar helt enkelt en vettig balans mellan ödmjukhet och självförtroende.

Trump är känd för att vara sin egna bästa rådgivare och måste han ta in ny information så är det en nödvändighet att omfattningen begränsas till några punkter på ett ark. Annars kan inte presidenten ta sig besväret.

FALLGROP 5: Du får inte med dig och undergräver teamet
Du har (måhända) världens bästa plan, men den är inget värd om du inte lyckas få med dig teamet. Om du inte anstränger dig för att lyssna in och förankra med teamet så kommer sämre beslut att fattas, motivationen att sjunka och ingen kommer ta ansvar för ”din plan”.

President “I alone can fix it”  Trump har svårt att rekrytera, och de flesta ”topp-tusen-jobben” inom administrationen är fortfarande obemannade. Men det underlättar inte rekryteringsjobbet att Trump undergräver den spinkiga administration han faktiskt har på plats. Varken USAs inrikes- eller försvarsminister blev konsulterade innan Trump skickade ut det signerade inreseförbudet. Dessutom pumpar han ut Twittermeddelanden som allt som oftast verkar helt frånkopplade hans stab. Ingen avundas pressekreterare Sean Spicer hans jobb och ingen vill bli Trumps kommunikationsdirektör.


FALLGROP 6: Du skyller på företrädaren
Nya chefsjobbet blev tuffare än du hade föreställt dig och du faller för frestelsen att skylla på företrädaren. Du beklagar dig över att du inte kom till dukat bord.

”I inherited a mess at home and abroad”, ömkade sig Trump. Det finns (minst) tio helt logiska skäl till att aldrig tala illa om eller rikta strålkastarljuset på företrädarens faktiska eller påhittade tillkortakommanden.

FALLGROP 7: Du lovar för mycket och för tidigt
I mötet med andras förtvivlan och goda argument är det lätt hänt att du gör utfästelser som du inte har tillräckligt på fötterna för. Innan du har koll på helheten lovar du att det inte ska bli uppsägningar, att någons lön ska lyftas eller att en enhet ska förbli intakt.

Trump lovade att han är ett “organizational genius” som skulle leverera ”a seamless transition” och en administration som från dag ett skulle fungera som en ”well-oiled machine”. Att fixa tillbaka industrijobben skulle ta honom fyra veckor i Vita Huset. Men det blev inte riktigt så.

FALLGROP 8: Du agerar för snabbt eller inte alls
I jakten på en tidig seger – i syfte att visa att du är rätt person för chefsjobbet och att du kan åstadkomma resultat – är det lätt att agera för hastigt. Du fattar ogenomtänkta beslut. De flesta chefer drabbas av insikten om uppdragets komplexitet, motstånd och svårigheter under de första 100 dagarna. Då är det lätt hänt att börja tvivla på den egna förmågan och tämja osäkerheten genom att tänka ”jag bara gör!” och fatta ogenomtänkta stora beslut. Eller bli handlingsförlamad och inte göra något alls.

På mindre än två veckor lyckades Trump skapa fullständigt kaos med ett hastigt beslutat inreseförbud, att förolämpa några av landets viktigaste allierade och att skapa djup oro för ett handelskrig. Det förde med sig några av de största protesterna någon amerikansk president har fått uppleva.

FALLGROP 9: Du tappar balansen
Som de flesta chefer möter du motgångar, famlar i mörkret och drabbas av självtvivel under de berömliga första 100 dagarna på det nya chefsjobbet. Om du då inte har någon som kan ge dig återkoppling, om du inte hittar fokus och du inte förmår sätta gränser så kan du tappa greppet.

Men Trumps 100 första dagar är inte över än, så visst har han möjlighet att kliva ur diket, damma av sig och börja bete sig. Tidningen The Guardian följer Trump dag för dag i 100 dagar i detalj och med nedan mer lättsamma grafik. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen