Julbordsbrott och chefers ”Lycka till vidare”

Undrar om inte ”Lycka till vidare” är chefers mest underskattade mening? Kanske är det min sedvanliga "för-jul-trötthet" som gör att tålamodet tryter, men det är ett annat decemberfenomen som väcker funderingen – nämligen julborden. Bara den senaste veckan har vi kunnat läsa om poliser som bajsar i handfat på polishuset, en vd som tafsar på en medarbetare inför 700 kollegor på företagets julfest och att polisen i Skaraborg har mer än fullt upp med att ta hand om företagsjulbord som spårar ut. Misshandel och ofredande är de vanligaste julbordsbrotten, förklarar polisen. Ja just det, misshandel och ofredande kollegor emellan. 

Dagens Nyheter: Bajs och kondomer på polisens efterfest i Stockholm

Aftonbladet: Vd tvingades be om ursäkt för sitt tafsande på julfesten

Expressen: Polisen ryckte ut på urspårade julbord


Det ingår i chefsjobbet att förklara sammanhang, visa på verksamhetens bästa och nyfiket fråga eller förklara varför. Konflikträdsla är dessutom inte en av mina svagheter och en hel del av min arbetstid ägnar jag mig åt att med hjälp at skådespelare träna chefer i att genomföra svåra samtal. Trots detta känner jag starkt när jag läser i tidningarna om julborden att jag om jag vore chefen inte kunde ha tagit samtalen. Jag vill inte behöva förklara för en vuxen människa varför det är en dålig idé att bajsa i handfatet på jobbet eller tafsa på en medarbetare. Än mindre vill jag försöka förstå och fråga; Hur tänkte du? Som chef vill jag inte uppfostra, jag vill egentligen bara säga ”Lycka till vidare”.

I juridisk mening är det självklart svårt att argumentera för giltigt skäl för uppsägning, undantaget i fallet den tafsande vd’en som i sin befattning saknar anställningsskydd. Men i praktiken vore det inte så dumt om vi chefer oftare var tydliga med att vi (och kanske andra) har förlorat respekten. Antingen det gäller en julbordsfadäs eller något annat. Jag tänker att det skulle kännas mer ärligt. Istället för att uttrycka känslor som att vi är arga, besvikna och ledsna (som chefen till de gränslöst julbordsfirande poliserna säger att han är), tänk om vi istället skulle säga sanningen: ”Jag har förlorat respekten. I överskådlig framtid kommer jag tänka på det du gjorde i handfatet varje gång jag ser eller tänker på dig.” Med vetskapen att det medarbetarna mest av allt önskar sig av chefen är respekt så torde detta inte bara vara det mest hedersamma, men också det mest effektiva. Tufft, javisst, men det finns en omtanke i sanningen.

Det finns faktisk ett område där ”Lycka till vidare” har spridit sig som en standardfras bland chefer. Så var det inte för tio år sen, men idag när jag frågar chefer vad de säger om en medarbetare hotar med att lämna om de inte får högre lön så svarar alla chefer att de ger beskedet: ”Lycka till vidare”. Och det utan att förklara varför om medarbetaren inte specifikt frågar. Det är en välkommen utveckling. 

Men innan vi funderar på om vi kan hitta ytterligare användningsområden till ”Lycka till vidare” än vid julbordsklavertramp och lönehot, så kanske vi ska passa på att skicka en uppskattande varm tanke till den store majoriteten medarbetare och chefer som aldrig är i behov av varken uppfostran eller resonemang kring vad som rätt och fel!?!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen