Den oersättliga vd:n måste avlastas sitt chefsuppdrag

Affärspressen ömmar för styrelsen vars uppgift är att leda den uppenbart ostyrbara och urspårade chefen, men själv sympatiserar jag främst med de underställda. Allt färre lider med den tidigare så hyllade chefen själv.

Stor chefsframgång kan enligt forskning bli en otäck katalysator för ett mörkare beteende, som jag också skrev om förra veckan. Under det senaste året har Teslas vd och styrelseordförande Elon Musk gett mer än tillräckligt med material till en framtida bok i ämnet. Bland annat har han formulerat det ena bisarra Twitterinlägget efter det andra, där han gett sig på investerare, media, anställda och sociala medier. 

Fram till för någon vecka sen tänkte jag att lågvattenmärket var när han kallade en av dykarna som räddade fotbollslaget ur grottan i Thailand för pedofil. Eller då han den 7 augusti twittrade att han skulle ta Tesla från börsen. Aktien sköt i höjden, men den impulsiva handlingen visade sig sakna praktisk förankring i verkligheten. Börs- och värdepapperslagarna kräver som bekant en viss nivå av impulskontroll, så nu är både bolaget och Musk satta under granskning. 

Musks chefsgloria har hamnat så illa på sniskan att även han själv lär ha insett att det är läge för ”damage control”. Hans tårar, självömkan och påhopp i en intervju i The New York Times förra veckan skapade stora tidningsrubriker. Samtidigt var han helt befriad från ånger, personligt ansvar och vilja att förändras eller förbättras. Interjvun är Musks nya lågvattenmärke – han har spårat ur. 

Forskning visar på fyra psykologiska riskfaktorer för framgångsrika chefer att spåra ur, och det är tydligt att Musk har drabbats av de alla:

Hybris – att ha en övertro på sina egna förmågor och att vara oberättigat nöjd med sig själv.

Det är kanske framförallt hans pärlband av överambitiösa mål och deadlines som han sällan förmår leverera enligt, som har gett hybrisvarning. I intervjun framkommer det ultimata hybrisbeviset; 120-timmars arbetsveckor, dygnet-runt pass på kontoret och inga planer om att avgå från sina dubbla roller (vd och styrelseordförande). Samtidigt som han säger:

If you have anyone who can do a better job, please let me know. They can have the job. Is there someone who can do the job better? They can have the reins right now.”

Musk måste personligen göra allt själv/se till att jobbet blir gjort och framförallt är han enligt egen uppfattning oersättlig. En inte ovanlig vanföreställning hos överarbetade chefer ur balans. 

Narcissism när framgång skapar en smickrande självbild som förstoras av media och omgivningen. När chefen väl ifrågasätts eller utmanas är reaktionen ofta aggressiv och argumentationen förhållandevis hård.

Påhoppen på Twitter och att han skällde ut finansanalytikers som ”boneheads” är några exempel på Musks aggressiva och hårda bemötande av motstånd och ifrågasättande.

Isolering – att vara omgiven av ja-sägare och ha svårt för att ta feedback och dåliga nyheter. Den uppblåsta självbilden blir en självuppfyllande profetia.

Musk rör sig själv till tårar när han i intervjun beskriver hur isolerad han är från familj och vänner: 

There were times when I didn’t leave the factory for three or four days — days when I didn’t go outside, This has really come at the expense of seeing my kids. And seeing friends.” "He turned 47 on June 28, and he said he spent the full 24 hours of his birthday at work. “All night — no friends, nothing,” he said, struggling to get the words out."

Även tecknen på isolering från styrelsen och sina närmsta chefer är tydliga. Hade de rådfrågats eller hade han varit mottagligt för deras feedback och önskemål om ett ”socialt mediefilter” hade Musks twittermeddelanden varit färre, arbetsdagarna kortare och sömnmedelsintaget lägre.  

In the interview, Mr. Musk added that he did not regret his Twitter post — “Why would I?” — and said he had no plans to stop using the social media platform. 

Lägre självkontroll – när framgång minskar hotet om misslyckandets konsekvenser. Det i sin tur kan göra en chef mer autentisk och avslappnad, men det kan också leda till ett mörkare excentriskt och antisocialt beteende som förstör både relationer och produktivitet.

24-timmars arbetsdagar, twittermeddelanden som det om ”the pedo guy” och det ljuvliga i att mixa sömnmedlet Ambien med alkohol, samt artikeln i The New York Times är tecken på att det goda omdömet är förlorat. Vad som helst är att vänta, även det värsta. 

Jag avundas inte styrelsen den knepiga uppgiften. De har en vd och styrelseordförande som helt ur balans riskerar inte bara företaget – utan också sitt eget liv. Att jobba nära en så urspårad ”superchef” måste vara ett riktigt helvete – om än stundtals intellektuellt stimulerande – både på ett personligt och professionellt plan. 

Men trots snyft och tårar ömmar jag inte mycket för Musk själv. Han är den högsta chefen – vd och styrelseordförande – och han om någon chef får inte ta på sig offerkoftan. Han har inte drabbats av vare sig en naturkatastrof eller en tokig chef/styrelse. Det är hans egna överambitiösa mål och tidsplaner som gör hans tillvaro olidlig. Hans drivkraft har gett oss framtidsteknologin Tesla, men nu måste styrelsen göra både företaget och människan Elon Musk den stora tjänsten att avlasta honom (i) jobbet. Själv kommer han aldrig lämna (över). Det gör sällan de oersättliga.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

11 06

Ditt omöjliga chefsuppdrag bemöter din chef med axelryckningen att ”det är ditt jobb att lösa”

Av Vibeke Pålhaugen

Alla är trötta, otåliga och mer än redo. Jag står i ett hav av sommarklänningar och fintröjor, flätor och vattenkammat hår. Kyrkobesöket är… Fortsätt att läsa->

04 06

En sak nytillsatta vd:ar ångrar att de inte gjorde

Av Vibeke Pålhaugen

Misären har pågått i åratal och till synes utan ände. Högsta chefen har meddelat att han ska lämna, men nu tycker vissa att också övriga ledningsgruppsmedlemmar… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen