Det är inte bara skambefriade chefer som tar en tupplur på arbetstid

– Inte ens mys-Ernst kan få till det i november, tror jag.

En affärsbekant svarade resignerat på min fråga om hans hösttillvaro. Igenkänningen var hög, för vem får inte kämpa sig igenom dagarna nu i november innan psyke och själ har vant sig vid det totala mörker som inleder vintern. 

Frågan är om det inte är dags nu, att vi chefer inför en vilostund också på svenska arbetsplatser. 

Söderut har de fortfarande sin Siesta, men även här i Norden sov våra förfäder en stund varje eftermiddag under arbetet på åkern. Det kallades att vila middag eller ta en tupplur. Nu har forskningen kommit ikapp tidigare generationers sunda förnuft och visar att en kortare eftermiddagslur både kan höja produktivitet och immunförsvar utan att störa nattsömnen. Enligt NASA kan en 26-minuters tupplur ge en 34-procentig ökning av produktiviteten och göra oss 54 procent mer alerta. Tupplurar verkar dessutom preventivt mot utbrändhet. 

Allt fler, främst amerikanska chefer och organisationer har under de senaste åren uppmanat sina anställda att göra som sina förfäder och ta en kortare paus i liggläge. Men glöm de halvsunkiga vilorum vi tvingats till enligt lagen. Dit går som bekant bara totalt skambefriade själar och akut sjuka. Tänk istället fräscha och moderna sovmoduler. När Google införde tuppluren på arbetstid för si sådär tio år sen skrevs stora nyhetsrubriker, men de hajpade sovkuberna förväntades eka tomma. Men idag är de så populära att det kan vara svårt att få plats. 

Det funkar alltså. Men vi chefer måste gå före och visa vägen ­– in i vilorummet. Förebildsrollen har aldrig känts mer lockande

Foto: © yj


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

06 12

Daniel Ek har inte gett någon sparken

Av Vibeke Pålhaugen

Det är mer än tjugo år sen, men jag kan fortfarande drabbas av känslovågorna lika starka nu som då. Den där frustrationen, oron, ilskan och skammen över att… Fortsätt att läsa->

17 11

Det är inte bara skambefriade chefer som tar en tupplur på arbetstid

Av Vibeke Pålhaugen

– Inte ens mys-Ernst kan få till det i november, tror jag.

En affärsbekant svarade resignerat på min fråga om hans hösttillvaro. Igenkänningen var hög,… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen