Det är totalt ologiskt att de kastar pengar efter den chefen

De har verkligen ett orubbligt förtroende för sin underställda chef. Poliskris har blivit en allmänt vedertagen beskrivning av verksamheten han är satt att leda. Och Stefan Löfven meddelade i söndags att den ska botas genom två extra miljarder till rikspolischef Dan Eliasson och polismyndigheten år 2018. Det är egendomligt nog några hundra miljoner kronor mer än vad Eliasson själv – enligt sitt budgetäskande – anser att han behöver för att driva och förbättra sin verksamhet. Och inte nog med det, Löfven och justitieminister Morgan Johansson (S) hyser så stort förtroende för rikspolischefen att de avstår från att ha större åsikter om vad pengarna ska användas till. Men helt kravlösa är de inte:

Polisen måste bli bättre på att klara upp brott, stärka sin utredningskapacitet och finnas i hela landet". Justitieminister Morgan Johansson (S)

Utreda, klara upp brott och finnas till för alla landets medborgare – Eliasson har inte direkt fått någon ny uppgift som erfordrar extrainsatser på sitt bord. Och att kasta pengar efter chefer som inte fixar sitt uppdrag är verkligen inte vardagskost. Men mest allvarligt och bekymmersamt är det när man förhåller sig till verksamhetskriser som något oturligt som från ovan drabbar verksamheten. Stackars oss.

Poliskrisen, vårdkrisen, lärarkrisen, förlossningsvårdskrisen, krisen inom socialomsorgen och andra kriser jag just nu inte kommer på, är sällsynta och helt och hållet självorsakade. Av chefer på någon nivå, i regel högst upp inklusive politikers. Verksamheter som inte fungerar och där medarbetarna flyr är helt och hållet en konsekvens av ett pärlband mindre bra chefsbeslut och bristande ledarskap. Misskötseln vilar helt och hållet på chefernas axlar. 

Massavhopp eller ej, vi ser en ökad personalomsättning efter historiskt låga siffror, men varje medarbetare som väljer att lämna för att vi inte är en bra arbetsgivare är ett misslyckande." Kajsa Möller, HR-direktör, Polisen till tidningen Lag & Avtal

Vi chefer fattar beslut baserade på mer eller mindre välutvecklade och vettiga övertygelser om vad som är bäst för verksamheten. Och är du högsta ledare för en verksamhet i kris så kan du vara rätt säker på att du och chefskollegorna över lag har fattat beslut på fel övertygelser och/eller att ni har misslyckats att övertyga tillräckligt många om att ni har tänkt rätt.

Kanske är det helt rätt att pumpa in miljarder till polisen, men det är fel att ge pengarna till Eliasson och cheferna vars övertygelse och bristande ledarskap har skapat krisen till att börja med. Det är totalt ologiskt. Inte för att någon chef förtjänar att bestraffas pekuniärt för sitt misslyckande, men för att misskötseln tillåts fortsätta och dessutom understödjas. Så länge de felaktiga övertygelserna och det bristande ledarskapet finns kvar, så kommer inga pengar i världen att ta någon verksamhet ur en kris. Det som behövs är nya ledare högst upp, med bättre övertygelser – och starkare förmåga att sälja in dem.

Sen kan man ju fundera på om det verkligen är mer pengar som ska till för att lösa de välfärdskriser som – direkt eller indirekt – ger stora delar av befolkningen sömnlösa nätter. Med rätt ledare högst upp så kanske inte frågan om mer pengar ens kommer på tal. Som Skolverkets nya generaldirektör Peter Fredriksson säger i en mycket läsvärd intervju på samma ämne:

Vet man inte vad man ska göra hjälper det ju inte att få mer pengar.” Peter Fredriksson, generaldirektör, Skolverket i en intervju i Dagens Samhälle 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen