Det är tystnad och inte tårar som suger musten ur chefer

Förra veckan skrev jag om tårarna som dödade Tim Hunts chefskarriär. I samband med det gjorde vi en undersökning på temat tårar på jobbet och det visade sig att chefer i Sverige inte alls är så besvärade av tårar. Det är tystnad (och gnäll) som suger musten ur oss!
 




Våra förfäder levde under generationer omsluten av tystnad. Sorlet av det egna arbetet var ofta det enda som ackompanjerade såväl arbetsdagen som vilan. Så fick vi elektricitet, motordrivna fordon, radio, tv, ”1 000 sånger på fickan” och dygnet runt sällskap av smarttelefonen. Alltihopa är bra saker vi känner stor tacksamhet för, men studier visar samtidigt att vår konstanta exponering för bakgrundsljud har skapat en massrädsla för tystnad. Så illa är det att majoriteten av oss hellre skulle stoppa fingrarna i eluttaget än att lämnas ensam med våra tankar!


In 11 studies, we found that participants typically did not enjoy spending 6 to 15 minutes in a room by themselves with nothing to do but think, that they enjoyed doing mundane external activities much more, and that many preferred to administer electric shocks to themselves instead of being left alone with their thoughts.

 

Forskningen vet inte riktigt varför vi är så rädda för tystnaden och våra egna tankar, men säkert är det vi numera upplever stillhet som fruktansvärt obekvämt. Och ännu mer outhärdligt tycker vi det är att vara i sällskap med andra människors tystnad. Och mitt i detta befinner vi chefer oss för vi behöver titt som tätt sitta mittemot en medarbetare som omsluter sig med tystnad. Och vad kan vi chefer göra då?

# UTHÄRDA TYSTNADEN
Om du bemöts med tystnad låt medarbetaren fylla tystnaden och inte du. I bästa fall så pågår det under tystnaden en hel del tankeverksamhet hos medarbetaren som du gärna skulle vilja ta del av. Och det får du bara om du slutar prata. Det är chefers paradgren att försöka lösa situationer, men undvik att göra det när tystnad uppstår.

Och medan medarbetaren (förhoppningsvis) tänker så kan du i tystnad fundera över…

# …VARFÖR PERSONEN ÄR TYST
En medarbetare kan bli tyst av olika skäl och som chef gäller det att fundera över om personen

  • Tänker och försöker komma fram till vad hen ska säga. Speciellt introverta medarbetare har behov av att tänka en stund innan de talar.
  • Inte har förmågan att formulera sig kring det som gnager och stör.
  • Är rädd för att det ska bli negativa konsekvenser om hen delar sina åsikter.
  • Är rädd för att det ska bli otrevlig stämning om hen delar sina åsikter.
  • Känner att det inte är någon idé att prata eftersom chefen aldrig lyssnar eller går något åt saken ändå.
  • Använder tystnad som ett maktspråk för att manipulera, straffa eller hämnas på chefen och/eller organisationen.

 

# FRÅGA VARSAMT
Efter en (längre) stunds tystnad fråga varsamt något i linje med; "Jag märker att du har blivit tyst, vad tänker du om det?” Om tystnaden fortsätter så kan det kanske vara lämpligt att fråga ”Kan jag hjälpa?”. Hjälper inte heller det så kan det vara läge att fråga om personen vill lämnas ensam en stund eller vill ha en nypa frisk luft innan ni fortsätter. Undvik frågan: ”Är det något fel?”. Med det sannolika svaret ”Nej” (följd av tankar som ”Är det inte uppenbart!?!) kommer du som chef ingenstans.

# LYSSNA
Om medarbetaren (äntligen) börjar prata efter längre tids tystnad, så säg inte emot oavsett vad hen har att säga! Lyssna och ta reda på hur medarbetaren tänker.

Det bästa med tystnad som chefsverktyg är att den är så enkelt och helt gratis att träna upp. Vi behöver inte gå på kurs eller vänta in medarbetarnas tårar eller ilskna utbrott. Exempelvis kan du under arbetsdagen öva upp förmågan genom att i några minuter sitta tyst och inte göra, höra eller se någonting. Se bara till att välja en plats långt ifrån eluttag så du inte faller för frestelsen….! 

 

 


CHEFSFRÅGA: TÅRAR PÅ JOBBET


Förra veckan hade vi tre frågor på tema tårar på jobbet. Stort tack till alla som tog sig tid att svara på frågorna och skriva generösa och insiktsfulla kommentarer! 

Resultatet och de fyra vinnarna av The BodyShop presentlådor finns här nedan.

 

Grattis till vinnarna:

  • Jacob Kvarnhammar, KPMG
  • Karin Lundborg, Länsstyrelsen Västar Götaland
  • Pernilla Westin, Fujitsu
  • Robert Tapper, Havs- och vattenmyndigheten

 

Så här svarade ni:

 

 

 

 

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen