Direktören kommer få femte chansen

Många undrar hur Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps generaldirektör kunde åka på höst- och julsemester till Kanarieöarna under rådande pandemi. Ännu fler funderar nog över varför han fick jobbet som MSB-chef till att börja med.

Sen 2001 har Dan Eliasson haft en och samma arbetsgivare; regeringen. Under perioden har de mycket motvilligt men efter massiv och medial kritik mot Eliassons beteende och uteblivna resultat avsatt honom som generaldirektör hela fyra gånger. Men trots alla turer av misslyckanden på Migrationsverket, Försäkringskassan, Polisen och nu senaste MSB tycks arbetsgivarens förtroende för mannen förbli orubbat. Även den ivrigaste förespråkaren för både en och två chanser måsta fundera över logiken. 

Men Eliasson-fenomenet är inte unikt. Med lite eftertanke och handen på hjärtat kommer nog de flesta av oss på fler chefer också i vår omedelbara närhet eller egna historia vars orubblighet har varit en gåta. Och förklaringen brukar i regel vara något av det följande:

Mager kandidatpool

Det finns en missuppfattning om att endast den som har gjort jobbet tidigare kan klara av det. Det resonemanget gör givetvis kandidatpoolen mager och alla former av rekrytering svår. 27 kandidater sökte jobbet som generaldirektör för MSB. Kanske var Eliasson den enda med generaldirektörserfarenhet. 

Urvalsprocessen – relation vs kompetens

De som gör urvalet och fattar besluten är ofta otillräckligt insatta i verksamheten och dess behov. Fokus blir således mer på relation än på kompetens, faktiska förmågor och match med verksamhetens behov. När de gav honom förtroendet för fjärde gången hade rekryterarna på regeringskansliet och ansvarig minister därför sannolikt mycket begränsad kunskap om vardagen på MSB (eller några av de andra myndigheterna), kontra Eliassons faktiska ledarförmågor – men desto mer tycke för ”partikamraten”. 

Hållhakar

Det finns knappt en spänningsroman utan, men det är verkligheten som har inspirerat fiktionen och inte tvärt om. Hållhakar har varit ett sätt att ta sig fram och hålla sig fast genom hela människans historia. Och det är ett sätt för ledare att skaffa sig makt och förmögenhet. De skickligaste samlar metodiskt hållhakar på omgivningen, men de är lyckligtvis inte så många då det också kräver en stor dos av bristande moral och hederlighet. 

Det finns ungefär 220 generaldirektörsjobb i Sverige. Dan Eliasson har hittills avverkat fyra av dem, och jag tror nog att 59-åringen kommer få och hinna med ett par till innan pensionen.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

23 02

3 saker som säger precis ingenting om en persons duglighet som chef

Av Vibeke Pålhaugen

Jag trodde mig helt klart tillhöra extremfalangen när det kommer till synen på chefers ansvar att axla förebildsrollen. Men de senaste veckornas riksnyhet rörande Hyresgästföreningens… Fortsätt att läsa->

09 02

De två cheferna borde blivit avstängda men tar en timeout i februarisolen

Av Vibeke Pålhaugen

Sol, snö, några minusgrader och nypreppade skidspår – just nu kan man uppleva den allra bästa versionen av februari till och med i Stockholm. Mitt enda moln på himlen… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen