Vd:ns “jättemärkliga” Facebook-inlägg

”Häxa”, ”idiot”, ”kommunister”, ”analfabeter” och ”skäggbarn” är omdömen han har gett centrala politiker, journalister och flyktingar på sin Facebook-sida. Sen blir Per Sigvardsson sportkedjan XXL:s nya Sverige-vd och hamnade förra veckan på tidningslöpen efter att ha skrivit vidrigheter om 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg och hennes aspergerdiagnos. Tidigare inlägg står han för, men Thunberg-skrivelsen säger han är en ”kapning” av hans konto. ”Det är jättemärkligt”, tycker Sigvardsson.

Kapning eller ej så är det ett becksvart mörker att någon vuxen överhuvudtaget kan skriva elakheter om ett barn. Och jag golvas av insikten att personen bakom orden på Sigvardssons Facebook-sida långt ifrån är ensam om att ge sig på Thunberg som person. The Guardian-krönikören Stewart Lee beskriver väl hur jag känner:

”You would have to be dead inside to ridicule the teenage environmentalist Greta Thunberg”.

Om vi lämnar de värsta vidrigheterna därhän så gäller den mest återkommande kritiken mot Thunberg hennes ålder. Sara Skytterdal (KD) och Jimmie Åkesson (SD) var två som förra veckan kritiserade miljökämpen för hennes födelseår. 

”Det spelar ingen roll hur mycket Greta sitter på Mynttorget, det kommer inte påverka klimatet i alla fall.”
”Hon är ett barn.”
Jimmie Åkesson, i ”Malou efter tio”

”Jag tycker väl att det är lite problematiskt när man framställer henne som en expert, hon är fortfarande ett barn.” Sara Skytterdal till Aftonbladet, 20 april 2019

Expertstatus, ledarskapsförmåga eller begåvning har ingen åldersgräns. Expert kan du bli om du kan väldigt mycket om ett ämne. Ledare är du om du får följare. Thunberg är utan tvekan extremt kunnig inom miljöfrågor och som ledare har hon lyckats få följare i en omfattning som ingen annan samtida svensk chef eller politiker kommit i närheten av. Och att som Thunberg nå sådan framgång i slutet av sina tonår kräver en helt sällsynt begåvning. 

Det finns ingen bestämd åldersgräns för när du får börja eller ska sluta vara en begåvning eller ledare. Men eftersom människor har en stor svaghet för det som anses vara ”normalt” och genomsnittligt, har vi i Sverige lagstiftat mot åldersdiskriminering. Vi kan alla hamna i ett diskriminerande tänkande, men det krävs faktiskt att du är under normalbegåvad för att som vuxen ge sig på en minderårig och göra en sakfråga till personfråga och dessutom personlig. Tack och lov är den skaran människor rätt liten. 

Jag kan leva med att Thunberg i sakfrågan och sitt ledaruppdrag eventuellt inte kommer lyckas skapa stordåd för klimatet. Men att hon på grund av sin ålder eller annat gällande sin person inte skulle ha rätt att försöka är omöjligt att acceptera. 

Som chefer, arbetsgivare och samhällsbärare kan vi passa på att ta ett extra ansvar för att visa Thunberg och alla hennes följare – och även motståndare – att det finns många vettiga vuxna. Greta Thunberg har påverkat och gett många med mig hopp, men mest av allt vill hon att vi nu gör något. Den utmaningen kan vi med fördel tolka långt bredare än bara klimatfrågan. 

“I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act.” Greta Thunberg, Davos, januari 2019

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen