En chefslektion i osmart tafatthet

Det är en chefsmardröm. Föreställ dig att över hundra av dina anställda har lämnat hittils i år, i veckan fick du in fler än fyrtio uppsägningar. Du är högsta chef inom en bransch där människoliv riskeras, och trots att dina anställda anser sig ha världens bästa jobb – att välkomna nya liv till jorden – ser de sig tvungna att gå. Arbetsmiljön är och har sen länge varit ohållbar för såväl medarbetare som mellanchefer. Nu orkar de inte mer. 

Cheferna försöker göra ett gott arbete men de är bakbundna av regionens budget. De får inte förutsättningarna att se till att vi får en dräglig arbetsmiljö och då väljer de att avsluta sina chefsuppdrag. Lotta Dickman, IVA-sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på SÖS där samtliga chefer ha sagt upp sig protest

Alla håller med högsta chefen finansregionråd Irene Svenonius (M) om att barnmorskekrisen i Stockholm är en ”oerhört allvarlig situation”. Den kräver nu potenta och snabbt agerande ledare högst upp. Resolut handlingskraft här och nu där det kortsiktiga målet är att hejda tillströmningen av uppsägningar och att få de som redan ha sagt upp sig att ge arbetsgivaren en andra chans. 

Vi vill gå medarbetarna till mötes med en rad åtgärder för att de medarbetare som har sagt upp sig ska överväga att dra tillbaka sina uppsägningar under uppsägningsperioden”. Nicole Silverstolpe, nytillsatt förlossningssamordnare i Stockholm

Efter att ha spenderat sina första dagar på jobbet tillsammans med ledarna högst upp i regionen presenterade förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe i onsdags ”en rad åtgärder som ska lösa den akuta situationen inom förlossningsvården”. Ledningen tänker att de här åtgärderna presenterade i ett pressmeddelande ska få barnmorskorna att dra tillbaka sina uppsägningar:

  • Arbeta för att få en barnmorska per födande kvinna.
  • Se över schema och arbetstidsförläggning.
  • Möjliggöra rotationstjänstgöring. Några verksamheter har framgångsrikt arbetat med olika former av rotationstjänstgöring. De bästa av de lösningarna ska vi nu möjliggöra för fler kliniker. Målet är fler barnmorskor till förlossningen.
  • Se över möjligheter att använda läkarinsatser på olika sätt.
  • Arbeta med flöden och i mindre grupper för att använda kompetensen så optimalt som möjligt.
  • Vid behov bedöma om det krävs förstärkning av administrativa uppgifter, städning och andra stödfunktioner.

”Åtgärder” är som ni förstår ett mycket starkt ord i sammanhanget. Ett arbete för, se över, möjliggöra, arbeta med och vid behov är inte mer än lösa ambitioner och intentioner. Det är o-Specifikt, o-Mätbart, icke-Accepterat (lönefrågan finns inte med), o-Realistiskt (inga resurser är avsatta) och o-Tidsatt. Obegripligt OSMART.

Jag har sen länge tänkt att det inte längre är möjligt att träffa på en chef som inte har fått lära sig det basala; nämligen vikten av smarta mål. Så fel jag hade. Att de i högsta ledningen i det här akuta krisläget inte förmår komma med mer än tafatta luddigheter är ett oroväckande tecken på att det potenta ledarskapet som behövs inte finns att tillgå. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen