En sak alla chefer bara ska ha

Det är med chefers coachningsförmåga som med det sunda förnuftet. Alla anser sig ha det och använda det! I motsättning till det odefinierade sunda förnuftet är det inte svårt att bedöma om vi som chefer faktisk kan och tillämpar coaching.

Om vi efter att ha svarat bekräftande ”Ja, jag är en coachande chef” får följdfrågan ”Beskriv hur du coachar?”, så kommer den övervägande majoriteten av oss ge ett eller båda dessa svar:

  • Jag är en i gruppen, jag arbetar tillsammans med mina medarbetare och jag är alltid tillgänglig för att svara på medarbetarnas frågor och lösa problem.
  • Jag kommer med glada tillrop, jag ger positiv feedback och jag ser till att det är en god stämning bland medarbetarna och att arbetsuppgifterna blir gjort snabbt och bra.


Den minoriteten av oss som vet vad det innebär att coacha som chef svarar:

  • Jag stödjer var och en av mina medarbetares motivation, utveckling och ansvarstagande genom att lyssna, ställa frågor, ge utifrån perspektiv och skapa utrymme för egna resonemang och vägval.
     


Som du ser. Den allmänna uppfattningen om vad det innebär att vara en coachande chef är raka motsatsen till vad det coachande ledarskapet faktisk handlar om! Majoriteten av oss chefar när vi tror/vi vill coacha.

Det svåraste med coachning som verktyg är inte att lära sig hur, men att lära sig plocka fram det vid rätt tillfälle. När chefa och när coacha? Till vardags är jag både professionell coach och chef. När jag coachar chefer professionellt så går vi fysisk in i ett rum och stänger dörren, på mötesagendan står det coachning och tiden är avgränsad och inbokat sen länge. Att coacha i chefsrollen är en helt annan utmaning. I en smått kaotisk vardag ska du som chef med coachningsambitioner i varje kommunikation med var och en av dina medarbetare göra tre bedömningar:

  • Ska jag ge råd eller stödja medarbetaren i att komma till egna insikter?
  • Ska jag ge direktiv/riktning eller ska jag samverka så att medarbetaren kan göra egna vägval?
  • Ska jag vara experten, den jämlika eller något därimellan?


Puh! Mitt syfte är absolut inte att avskräcka för uppsidan för såväl dig som dina medarbetare är alldeles för stor att inte anstränga sig! Forskningen är entydig. Coachade medarbetare är mer engagerade, mer produktiva, stannar längre, är trevligare mot kunderna och de har större förtroende för oss som chefer. Medarbetare som växer, är nöjda och tar större ansvar gör ditt chefsliv enklare. Jobbet blir gjort och du får större utrymme att ägna dig åt chef- och ledarskapet.

Och hur är det med dig då? Har du själv en coachande chef som stödjer din utveckling och ditt engagemang för chefsjobbet? Statistiken säger att du sannolikt inte har det. Men alla chefer behöver en coach! I varje fall om vi ska tro Bill Gates och Eric Schmidt (fd vd, Google). Två av världens mest begåvade och framgångsrika chefer hade inte lyckas i chefsjobbet utan någon att bolla med.
 


PS Om du är nyfiken på hur det är med din coachningsförmåga som chef så kan jag rekommendera det kostnadsfria online testet från Zenger Folkman. Det tar cirka 10 minuter. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen