En sak nytillsatta vd:ar ångrar att de inte gjorde

Misären har pågått i åratal och till synes utan ände. Högsta chefen har meddelat att han ska lämna, men nu tycker vissa att också övriga ledningsgruppsmedlemmar ska visa det goda omdömet att ”ställa sina platser till förfogande”. Logiken i Liberalerna Skånes uppmärksammade debattartikel i SvD förra veckan är tydlig, men det är bara inte riktigt så det brukar gå till i verkligheten. 

Ett parti är inte enbart sin partiledare. I partiledningen finns ett kollektivt ansvar för de senaste årens misslyckanden. Därför är det önskvärt, och självklart, att även övriga medlemmar av partiets ledning ställer sina platser till förfogande i samband med partiledarvalet.” Liberalerna Skåne i debattartikeln ”Hela ledningen i Liberalerna bör avgå”, SvD 190530

Jovisst, det finns sällsynta tillfällen då ledningsgrupper besitter osjälviskheten och det goda omdömet som Skåneliberalerna efterfrågar. För några månader sen erbjöd sig till exempel Amnesty Internationals ledningsgrupp att avgå efter att en granskning initierad efter två anställdas självmord resulterat i en mörk rapport gällande organisationens arbetsmiljö. Mobbning, publika förödmjukelser, diskriminering, allvarlig brist på förtroende för högsta ledningen, nepotism, alltför hög arbetsbelastning samt dåligt chef- och ledarskap i allmänhet är några slutsatser ur rapporten. Per idag har fem av de sju ledningsgruppsmedlemmarna lämnat Amnesty International. 

We are truly sorry that a majority of colleagues feel undervalued and unsupported, and we are willing to do whatever is possible to change this. With the best interest of Amnesty Internationalin mind, we have all told Kumi [Naidoo, Amnesty’s secretary general] that every one of us is ready to step aside.” Ur ett brev skriven av Amnesty Internationals ledningsgrupp februari 2019. 

Och jovisst, det händer ofta att det framställs krav att hela ledningen eller styrelsen ska avsättas. Swedbank, Ericsson och Karolinska är bara några exempel här hemma. Mycket sällsynt är det dock att det faktiskt genomförs, eftersom det brukar kräva exceptionell misskötsamhet som i fallet Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset.

I de flesta fall är det den högsta chefen som får gå, och sen blir det efterträdarens uppgift att bygga sitt eget chefsteam och städa upp i chefsleden under. Det finns helt klart en vettig logik i det tillvägagångsättet, och genom tidningarna har vi exempelvis fått följa hur nya Ericssons vd Börje Ekholm har genomfört en storstädning i toppen av telekomjätten. Tretton personer från den sparkade företrädaren Hans Vestbergs gamla koncernledning har lämnat bolaget, och det sägs att nio av dem mer eller mindre uppenbart fått sparken. Telia spenderade 100 miljoner kronor på att bli av med de höga chefer som var inblandade i den misstänkta muthärvan i forna Sovjet. 

Publika hängningar – av ju högre chefer desto bättre – har i alla tider erbjudit folket storslagen underhållning, men i de flesta fall sköter efterträdaren chefsstädningen både bättre och mer humant. Studier visar att nytillsatta vd:ar byter ut 55–63 procent av sin ledningsgrupp, och mest sannolikt är det HR-direktören, chefsjuristen och marknadsdirektören som ersätts. Men vem som åker beror väldigt mycket på om nya vd:n är en intern eller extern rekrytering. En sak har de emellertid gemensamt och det är att de i regel ångrar en sak; att de inte agerade snabbare: 

I knew in my gut that it was not going to work with that individual, and I wish I had trusted that gut feeling and made that decision faster.” 

Kanske anser också Liberalerna Skåne att det är föga sannolikt att nuvarande partiledningen faktiskt kommer visa det goda omdömet att ”ställa sina platser till förfogande”. Måhända är deras enda ambition att den kommande nya partiledaren ska agera snabbt och ångra ingenting. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen