Frågan är hur den nytillsatta chefen kommer att hantera sin okunnighet

I skrivande stund är det ännu ovisst, men det tycks som att Sverige går mot en ny regering med Ulf Kristersson som statsminister. Vi får då en chef som kliver in i statsministerrollen för första gången. Kristerssons brist på erfarenhet är givetvis en osäkerhetsfaktor för hur det kommer att gå, men resultatet beror på hur han hanterar sin okunnighet.

Den berömda vad-har-uppnådds-på-100-dagar-mätstickan har använts för utvärdering av nya statsledare sedan den instiftades av Franklin D. Roosevelt . Men oavsett om det gäller statsledare eller andra chefer så är faktiskt inte vad chefen har åstadkommit den mest intressanta frågan, utan om chefen har lärt sig något de första tre månaderna på jobbet.

Att lära sig det nya jobbet är en stor uppgift för alla som tar sig an ett nytt chefsuppdrag, inte bara för en statsminister. Och jag känner ingen chef som efter hundra dagar inte har upplevt sitt nya uppdrag som mer knepigt och komplext än vid signeringen av anställningsavtalet. Spridda skurar av felsteg är vanliga, men hur väl chefen kommer att lyckas beror framför allt på förmågan att lära, och lyfta sig. 

It is a hell of a way to learn things." John F Kennedy om sitt felaktiga beslut att invadera Grisbukten april 1961. Etthundra CIA-tränade exilkubaner dog.

När det gäller chefsuppdraget som amerikansk president har vetenskapsmän kommit fram till att framgång beror på statsledarens

(1) omfattning av okunnighet, och områden det gäller
(2) ödmjukhet att erkänna sin okunnighet, samt
(3) förmåga och kraft – politiskt, moraliskt och intellektuellt – att ta itu med sin okunnighet.

Denna trepunktslista fungerar alldeles utmärkt för oss helt vanliga chefer också. Den borde utgöra agendan för alla 100-dagarssamtal (och 300-dagars, 600-dagars, 900-dagars …) mellan chefer och deras underställda chefer som är nya på uppdraget.

Om tre månader från och med nu – om Kristersson blir vår nya regeringschef – lär det vara dags för hans 100-dagars-samtal. Den viktigaste frågan kommer vara om han har förmågan att inte bara förstå att ingenting är så enkelt som han trodde, men också om han kan bemästra sin okunskap och faktiskt lösa det komplexa och svåra chefsuppdrag han har tagit sig an. Svaret är avgörande för alla chefer 100 dagar in i det nya jobbet – som vi alla trodde skulle bli enklare än det visade sig vara.

You think one thing going in and then the pressures of the job or the realities of the world, are different than you thought." George W. Bush

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

06 12

Daniel Ek har inte gett någon sparken

Av Vibeke Pålhaugen

Det är mer än tjugo år sen, men jag kan fortfarande drabbas av känslovågorna lika starka nu som då. Den där frustrationen, oron, ilskan och skammen över att… Fortsätt att läsa->

17 11

Det är inte bara skambefriade chefer som tar en tupplur på arbetstid

Av Vibeke Pålhaugen

– Inte ens mys-Ernst kan få till det i november, tror jag.

En affärsbekant svarade resignerat på min fråga om hans hösttillvaro. Igenkänningen var hög,… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen