Galet fokus på två chefers icke-prestation

Det uppseendeväckande var att de var unga och hade små barn. Cheferna var dessutom kvinnor. En av dem ertappades med att dansa på fritiden, vilket ledde till att hon tvingades drogtestas – och gråtande be allmänheten om ursäkt. Några droger fanns inte. Året var 2022.

Finlands statsminister Sanna Marins socialdemokratiska parti besegrades i helgens val och Marin ska nu avgå. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lämnade sitt uppdrag i februari i år. Båda har hyllats i sina respektive länder och världen runt för skickligt och respektingivande utfört jobb som statsledare under synnerligen knepiga år. Trots detta har störst fokus under deras mandatperioder varit på kön, ålder och föräldraroll. 

När Marin var på statsministerbesök i Nya Zeeland innan jul förekom exempelvis följande replikväxling på presskonferensen: 

Journalist: ”A lot of people will be wondering are you two meeting just because you are similar in age, and you know, got a lot you know in common, stuff, when you got into politics?”

Jacina Ardern: “I wonder whether or not anyone ever asked Barack Obama and John Key if they met because they were of similar age.”

Sanna Marin: “We are meeting because we are prime ministers.”

Jag hoppas innerligt att dessa två mycket hyllade och uppskattade ledares eftermäle blir något långt utöver den icke-prestation som utgörs av ålder och kön. Det finns ett helt smörgåsbord av golvande bedrifter väl värda att inspireras av, fokusera på och lägga på minnet; exempelvis hanteringen av covid-19, Nato-medlemskapet, terrordådet i Christchurch, vulkanutbrottet på White Island och stödet till Ukraina. The Guardian har i varje fall försökt med Sanna Marin. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

21 09

Chefers fega utsmetade insatser

Av Vibeke Pålhaugen

Vad-var-det-jag-sa-resonemang är sällan charmanta men kan vara väl värda att lyssna på. Inte för att placera skuld eller ifrågasätta prioriteringar, men… Fortsätt att läsa->

06 09

Den ofelbara ledningsgruppen anser sig vara omgiven av idioter

Av Vibeke Pålhaugen

Det obegripligt otidsenliga beslutet väckte både vrede och bestörtning. Men när cheferna bjudit in ambassadörer från Ryssland, Iran och Belarus att dela bord och festligheter… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen