Han är expert på att ”fungera bra med kvinnliga chefer”

Efter tjugofem års nötande i ledarskapets vardag och väsen kan jag fortfarande bli upprymd, uppjagad och upprörd. Men det är väldigt lite som längre förvånar eller överraskar. 

Men så kom Expressen med en omfattande granskning av konsultanvändandet och arbetsmiljön vid Region Stockholms kommunikationsavdelning. Det handlar om pr-konsultkostnader om 27 miljoner kronor under en trettonmånadersperiod, om en tystnadskultur, om allvarliga arbetsmiljögranskningar och 27 anställda kommunikatörer som endast duger till B-laget. A-laget utgörs av PR-konsulter. Ledningen och ansvarig chef Katarina Winell blir hårt kritiserade.

Det är läsning som upprör, men utan att på något sätt förringa vare sig allvaret eller problemet så är det fortfarande ingenting som överraskar. Vi har hört, sett och läst om liknande fall många gånger förut. 

Lite udda och oväntat är dock kommunikationschef Katarina Winells svar på Expressens fråga ”Vore det inte billigare att anställa personal än att hyra in konsulter för 27 miljoner kronor plus moms om året?”:

Jag önskar att det vore möjligt att rekrytera mer egen kompetens, men under 2019 och 2020 har det varit stopp för rekrytering till kommunikationsfunktionen i regionledningskontoret.

Att en chef som sitter med i högsta ledningen för Region Stockholm väljer att a) göra sig till offer för ”anställningsstopp” får mitt ögonbryn att höjas. Att b) välvilligt medge att hon rundar den egna ledningsgruppens beslut och strävan att hålla nere kostnaderna genom att ta in avsevärt mycket mer kostsamma konsulter på fast basis – det får även min haka att falla. Att en mellanchef långt ifrån besluten och helhetsperspektivet landar i ett sådant märkligt resonemang är inte sällsynt, men att det kommer från en som sitter i högsta ledningen är lika förvånande som ovanligt. Om inte Winells chefer reagerar omedelbart kommer ovälkommet många chefer inom Region Stockholm att kopiera Winells logik, trots regionens strävan att få ned (konsult)kostnaderna. 

Det finns också en sak i Expressens avslöjande som är helt nytt för mig. Under mina tjugofem år i branschen har jag aldrig hört talats om fenomenet vare sig som rykte, myt, vetenskaplig eller ovetenskaplig tes. Det känns kusligt, som att dörren till en hemlig värld har öppnats på glänt. 

I sitt dagliga arbete anlitar nämligen Winell främst två PR-konsulter; Richard Sjöberg och Torbjörn Runvik. Expressenjournalisten har talat med ett antal nuvarande och tidigare anställda på kommunikationsavdelningen, och sammanfattar deras bedömning av de två PR-konsulternas förmågor

Richard Sjöberg beskrivs som en ”habil hantverkare”, medan Torbjörn Runvik anses vara ”expert på att fungera bra med kvinnliga chefer”. 

Nu är jag inte bara förvånad och överraskad – jag känner mig gravt förvirrad. För jag hade verkligen ingen aning om att det krävs en särskild sorts kompetens för att jobba med kvinnliga chefer, och än mindre att det finns experter på området. Är Runvik ensam inom sitt gebit eller finns det en uppsjö av leda-kvinnliga-chefer-experter som agerar i dunklet? Är alla män? Och vad krävs för särskild kompetens? 

Först blir jag nyfiken på vad bedömningen ”expert på att fungera bra med kvinnliga chefer” egentligen handlar om. Men efter några arbetshypoteser blir jag tveksam till om jag önskar ytterligare fördjupning. Bäst är det nog att stänga dörren till mörkret och gå vidare. För min del. Regionledningen i Stockholm har nog en hel del saker kvar att reda ut.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen