Hör och häpna, inte en enda av Nikes högsta chefer är psykopater eller narcissister

Jag har en innerlig vurm för 80-talet och överdriven kärlek till sneakers, och den kombinationen fick mig att gå och se filmen Air. Handlingen är Matt Damons och Ben Afflecks berättelse om hur det gick till när Nike 1984 mot alla odds lyckades få till ett sponsoravtal med basketballrookien Michael Jordan – trots att Converse och Adidas var de stora och självklara valen på den tiden. Min största behållning av filmen gynnades rätt otippat mitt chefsintresse. 

I media – nyheter och kultur – har chefer i regel alltid den dramaturgiska rollen som psykopater, skurkar och/eller narcissister. Huvudkaraktärerna i Air är alla höga chefer (fortfarande verksamma idag), och hör och häpna: ALLA framställs som schyssta, drivna, modiga och inte minst respektfulla och omtänksamma mot varandra. Den finns inte en enda elak psykopat eller narcissist chef. Visserligen är en agent vresig och får utbrott, men så verbalt avancerat att mottagaren fnissar. Agenten lugnar enkelt ner sig med ”vi kommer bli vänner”. Cheferna är oense om mycket hela tiden, men ingenting är personligt. Det är bara affärer. Och det ”enda” som är viktigare än affärer är hur man beter sig mot varandra. Respektfullt och välvilligt. 

Det är lätt att landa i en ”det var så mycket bättre förr”-slutsats. Och den kanske är korrekt. Men realiteten är också att chefer verkligen inte brukar framställas så sanningsenligt som de gör i denna based-on-a-true-story-film. Den är en välkommen påminnelse om att trots hur vi chefer ihärdigt framställs som hemska i media är de flesta av oss faktisk drivna, schyssta, respektfulla och omtänksamma. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen