Hypnos och andlig coaching kunde inte fixa medarbetarna, så chefen testar svordomar

Ett "spirituellt" ledarskap sägs han utöva, Jan Ryde, ägare och vd för det svenska lyxsängföretaget Hästens. Men det handlar om flummigheter långt över vad de flesta kan föreställa sig. Det som nu beskrivs i nyheterna är så bisarrt och har så hög grad av maktmissbruk att inte ens internationell media tycks tolka galenskapen som något som svenska chefer i allmänhet ägnar sig åt. Det är ändå en stor tröst. 

Orsaken till att Rydes ledarskap nu omskrivs i media är att Hästens före detta chefsrekryterare Lizandra Vega den 31 mars 2021 lämnade in en stämningsansökan till en domstol på Manhattan i New York. I den anklagar hon Ryde för att ha skapat ”ett fientligt arbetsklimat”. Exempelvis har anställdas ”nivåer av upplysthet” bedömts av en ”klarsynt hypnotisör”, och de anställda har tvingats genomgå andlig coaching. ”Vibrationsnivåer”, ”frekvenser” och ”grad av självkärlek” har Ryde bestämt ska användas som rekryteringskriterier istället för erfarenhet och kvalifikationer. Droppen fick Vega utstå då Ryde skickade ett helt absurt videoklipp fyllt med svordomar och sexuella uttryck till ett stort antal rekryterare.   

När jag läser om Rydes ”spirituella” ledarskapsförehavanden är igenkänningen noll, men mot slutet av stämningsansökan finns det faktiskt en händelse som inte är helt främmande för mig: 

Utöver det spirituella fokuset anklagar hon Ryde för att ha svurit åt medarbetare som inte haft kameran på i videokonferenser.” 

Jag har aldrig haft nära till svordomar, men i ärlighetens namn har jag tänkt mörka tankar när det kommer till kamera på/av under detta sega Teams/Zoom/coronapandemi-år. Och jag är inte ensam chef om det. Vi inleder vanligen möten med spelregeln att kameran ska vara på, men efter en stund poppar med säkerhet allt fler av dessa bilder upp. 

Jag anser att det är oförskämt (samtidigt som jag förstår lockelsen). Väljer vi då att ta oss an det själsdödande uppdraget att vara ordningsman/-kvinna och påminna om kameran, så kan vi som en chefsbekant till mig mötas av svarsrepliker som ”Det kan du fetglömma!”

Vi har givetvis långt större problem än detta att lösa i våra chefsuppdrag, men nu vet vi i varje fall att hypnos och andlig coaching inte heller fungerar för den chef som vill att alla ska ha kameran på. Det testade Ryde och fann verkningslöst innan han gick vidare till svordomar. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen