Kanske världens skamligaste chefsmamma

Haaland, Messi, Neymar, Mbappe och Ronaldo – jag har fått lära mig det mesta om fotboll 2023. Det är några decennier sedan jag själv la fotbollskorna på hyllan, men med tioåringen här hemma har jag åter dragits in i fotbollsvärlden. Mest fascinerade tycker jag ändå det är hur nära de tycks vara på jobbet. Fysiskt. Spelare och tränare pussas och kramas stup i kvarten – på plan och utanför. Mer eller mindre påklädda. Glädjeyra, är förklaringen. Men jag lovar, så roligt var det inte att spela fotboll på 80-talet. Armarna över huvudet och behärskat glädjetjut var den maximala känsloyttringen när bollen for över mållinjen, eller ens vid en seger. På den tiden. 

Jag kikar på fotboll med sonen och grubblar över arbetsmiljön. Hoppas att allt det där kramandet och pussandet har föranletts av en samtyckesdialog. Allra helst skriftligt dokumenterat. #metoo. 

Den senaste veckan har vi fått lära oss att en sådan dialog högst sannolikt inte har förts inom det spanska fotbollsförbundet. Spanien vinner fotbolls-VM, men världsnyheten blir att förbundsordföranden Luis Rubiales under medaljceremonin tar tag och kysser fotbollsstjärnan Jennifer Hermoso på munnen.

Spanjorerna tyckte att Rubiales gjorde bort landet inför hela världen med den kyssen. Men det skulle bli så mycket värre. 

Rubiales anser inte att han har något att be om ursäkt för. Men 81 spanska fotbollsspelare, inklusive guldlaget, vägrar landslagsspel tills Rubiales avgått. Tränarna har sagt upp sig i protest, det spanska fotbollsförbundet kräver att han avgår, Fifa har stängt av honom i 90 dagar, statsministern kritiserar honom och en brottsutredning har inletts. Men Rubiales vägrar. I veckan stod han på en scen och skrek, fem gånger, att ”Jag kommer inte avgå”. Sen låste hans mamma in sig i en kyrka för att hungerstrejka mot ”den omänskliga och blodiga jakten” på hennes son. Så bedrövligt, pinsamt och skamligt. 

Nu ömmar världen inte längre bara för Jennifer Hermoso och landslaget, utan för hela det spanska folket. 

Om inte kyssen gjorde Rubiales olämplig för chefsuppdraget, så har definitivt hans beteende den senaste veckan gjort det. I rollen som chef ska du se till helheten och sätta verksamhetens behov framför dina egna. Att ha mage att välja sig själv framför landslaget, fotbollsförbundet och nationen Spanien har något Quislingskt över sig. Förtroendet är förbrukat, skulle varje normalduglig chef inse.

Låt oss för spanjorernas skull hoppas att nästa ingrediens i soppan inte blir att Rubiales ansluter sig till moderns hungerstrejk. Tyvärr är det inte längre otänkbart.

 

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen