Kliv åt sidan chefer, det är kört

Ibland är chefers felsteg och misslyckanden både uppseendeväckande och oförglömliga. Men man kan ändå tycka att de förtjänar en andra chans och städa upp i skiten nu tack så mycket – men rent krasst finns det tillfällen när det helt enkelt är kört. Förtroendet är så rejält sargat att det omöjligt går att reparera (inom rimlig tid), och utan förtroende kan som bekant ingen chef verka. 

Det bästa är om chefen själv kommer till insikt att det är kört innan läget blir så outhärdligt att det blir tal om avsked. Men oavsett chefsnivå är det inte alltid lätt att bedöma när det är bäst att kliva av och låta någon annan ta över. Och att sanningsenligt svara på frågan om man blivit en bromskloss eller kanske rent av är orsak till problemen – kräver både mogenhet och självinsikt. 

Förra veckan ställde sig de högsta cheferna på tre krisande verksamheter mycket olika till frågeställningen om de är körda, eller om de kan stanna kvar:

Ja, det hoppas jag verkligen.”

Swedbanks vd och koncernchef Birgitta Bonnesen anser sig kunna stannna – trots SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i mångmiljardklassen. Så sent som i höstas – i samband med Danske Bank-skandalensvor hon sig bestämt fri från penningtvätt, och man undrar nu om hon då ljög eller bara har noll koll. 

 

För mig är det så här; som ledare är det inte en lösning på en kris att ledaren går. Ledaren ska stå i krisen, jobba tillsammans med anställda och medlemmar och lösa krisen.”

Chefsorganisationen Ledarnas ordförande Anders Miller i en Sveriges Radio-intervju efter Aftonbladets avslöjande om organisationens högsta chefers häpnadsväckande frikostiga och egennyttiga användning av fackförbundets pengar. 

We are truly sorry that a majority of colleagues feel undervalued and unsupported, and we are willing to do whatever is possible to change this. With the best interest of Amnesty International in mind, we have all told Kumi [Naidoo, Amnesty’s secretary general] that every one of us is ready to step aside.”

Människorättsorganisationen Amnesty Internationals ledningsgrupp efter att en granskning – initierad efter två anställdas självmord – resulterat i en mörk rapport gällande organisationens arbetsmiljö.  Mobbning, publika förödmjukelser, diskriminering (nationalitet, kön, sexualitet), farlig vi/dem-dynamik, allvarlig brist på förtroende för högsta ledningen, nepotism, alltför hög arbetsbelastning samt dåligt chef- och ledarskap i allmänhet är några slutsatser ur rapporten, som också illustreras med chefscitat som ”You’re shit!” och “You should quit! If you stay in this position, your life will be a misery.” 

Den gyllne regeln vid förtroendeskada är att först bekräfta såväl felsteget som skadan. Sen gäller det att som chef sätta verksamhetens behov först, före egot. Kommer det ta lång tid och bli svårt att återskapa förtroende så är det kört. Och jag vet inte hur det kändes för dig, men för mig började i alla fall såväl förtroendet som glädjen spira igen när jag nu läste om Amnesty Internationals ledningsgrupps erbjudande; om att kliva åt sidan. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen