“Kolla om din medarbetare är psykopat!”

Tävlingsmänniskan i mig till trots, det är en match jag vet jag aldrig kan vinna. Det går inte att handskas med en psykopatchef och det är bara att lämna spelplanen så snabbt det går. Jag överlevde några år med min överställda chef som hade uppenbarliga psykopatlikande personlighetsdrag genom att kräva att hans chef förbjöd honom att kontakta mig (inte ringa, inte mejla och max fyra möten per år). Det var en fin tid, men i slutändan vann han ändå. Psykopati är en stark personlighetsstörning som är ärftligt och obotlig, och den går varken att bemöta med rationalitet eller för en normal person att imitera.

Det finns en rubrik tidningarna garanterat har på sin ”om inget händer i sommar”-artikellista, och det är den välkända: ”Kolla om din chef är psykopat!”. Det finns en uppenbar säljlogik bakom. Det är just under sommaren som våra medarbetare funderar som mest på att byta jobb och i den ekvationen är vi chefer en av de viktigaste faktorerna.

Det är en allmänt förekommande ”sanning” att en hög andel av oss chefer är psykopater. Dubbelt så stor andel finns det bland oss chefer jämfört med folk i allmänhet brukar det stå att läsa. Hur många blir det då, funderade jag? Fakta:

  • Bland människor i allmänhet är tillståndet inte ens så vanligt som 1%.
  • Det är extremt överrepresenterat bland män i förhållande till kvinnor.
  • Det finns inga tillförlitliga siffror på hur stor procenten är bland chefer. (Psykopati är svår att diagnostisera, så en enkät till HR-avdelningar eller medarbetarna med frågan ”Hur många chefer anser du är psykopater inom din verksamhet” är inte en framkomlig väg. De mindre pålitliga undersökningar som finns ger dock indikationer på 2%.)


Med 350 000 chefer i Sverige torde det då finnas si sådär en 3-5 tusen psykopater bland oss. Som ni förstår, inget problem av stora dimensioner även om det inte känns så för den som har oturen att råka ut för de få som finns. Tidningsrubrikerna har lyckas skapa en allmän psykopatfördom mot oss chefer. Men med tanke på att de allra flesta psykopater finns bland våra medarbetare (i underkant av 90% av alla psykopater torde det bli om vi räknar bort att psykopater är överrepresenterade bland grovt kriminella (cirka 30%) som kanske inte söker jobb hos oss) torde en lika bra rubrik vara ”Är din medarbetare psykopat!”.

Hur jag skulle göra om jag fick en psykopat bland mina medarbetare? Han/hon är lika obotbar och ohandskbar som psykopatchefen, men nu har jag även andra medarbetare att tänka på och inte bara mig själv. Ska jag lämna? Det leder mina tankar vidare till ett mycket större problem för svenskt arbetsliv och oss chefer än psykopati, nämligen den allmänna psykiska ohälsan som sprider sig som en ”epidemi” över landet. Vi snackar depression, ångest, ätstörningar, schizofreni, beroendesjukdomar, bipolär sjukdom och liknande. Lite fakta igen:

  • Psykisk ohälsa har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. 
  • Idag har 40% av alla pågående sjukskrivningar är kopplade till en psykisk diagnos.
  • 25% upplever själv någon gång i livet psykisk ohälsa.
  • Siffrorna växer ständigt. Ingen annan sjukdomsgrupp växer lika snabbt, men vi vet inte varför. (Försäkringskassan har fått uppdraget att hitta svaret innan årsskiftet.)
  • OECD beräknar att den årliga kostnaden för Sverige av psykisk ohälsa är 70 mrd sek per år (förlorad produktivitet och vård och omsorg).


Problemet är identifierat och växande, men orsaken är oklar. Så även lösningen. Trots det finns det stora förväntningar på oss chefer om att ta hand om problemet. Som oftast när våra medarbetare har somatiska (kroppsliga) sjukdomar så kan vi chefer luta oss tillbaka och förlita oss på att läkare och andra professionella sköter såväl diagnos som behandling, och så kan vi vara behjälpliga med arbetsanpassningar och att vara medmänskliga och empatiska. När det kommer till psykisk ohälsa ska vi chefer förstå och vara involverade på ett helt annat sätt. Jag fattar att det finns en logik och ekonomi i det, men jag har ett mentalt motstånd som bygger på en respekt för min inkompetens. Vad kan jag om bipolär sjukdom, ångest eller schizofreni? Det ingick inte som ämnesområde då jag studerade till civilekonom. Kanske är det inte så märkvärdigt, men det lär vi inte få veta för än vi chefer lär oss mer om de sjukdomar som i växande utsträckning präglar våra medarbetares liv och vårt arbetsliv.


Kanske är det en passande sommarlektyr för oss chefer? En lysande bok för den nyfikna på psykisk sjukdom och personlighetsstörningar är David Eberhards bok som kombinerar fakta med igenkännbara case: Normalt? Från vansinnesdåd till vardagspsykoser.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen