Kristersson fattade inte chefsbudskapet han plagierade

Jag vet lite om politik och ingenting om terrorbekämpning. Men som norska vet jag hur det känns när landsmän mördas i ett terrordåd. Trots att jag inte kände någon av dem som föll offer för Anders Behring Breivik den 22 juli 2011 har vare sig bilderna eller sorgen lämnat mig. Jag vet hur viktig statsminister Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet) var för hela folket under timmarna, dagarna, veckorna och månaderna efter den svarta fredagen i juli. Genom sitt ledarskap lade han grunden inte bara för nationens återhämtning, men också för att terroristen (och hans anhängare) skulle få uppleva det fullständigt oväntade.

Hämnd, straff och isolering är våra reptilhjärnors första naturliga reaktion när någon ger sig på våra nära och kära. Men Stoltenberg – som även drabbades hårt privat – gjorde från första början och mitt i känslostormen ett annorlunda och oväntat vägval. Han ignorerade terroristen och fokuserade på offren och oss som skulle gå vidare. Hans ledarskap enade och helade, och ”alla” – oavsett politisk tillhörighet – följde Stoltenberg och gjorde hans vägval till sitt eget. Han blev en behövlig landsfader. 

Igår var det Ulf Kristersson som skulle tala till nationen efter terrordådet mot svenskar i Belgien. Moderatledaren valde under tisdagens presskonferens att oblygt kopiera Jens Stoltenbergs episka tal till nationen efter terrordådet på Utöya. Det är väl kanske i sig inget fel att "återanvända” andra ledares tal, men det kräver viss finess och framför allt behöver man förstå budskapet man plagierar. 

Kristersson kopierade nämligen Stoltenbergs framgångsrika, enande och helade budskap samt retoriska grepp – och vände allt i motsatt riktning . 

Oslo 22/7–11, Jens Stoltenberg
Vi er et lite land, men vi er et stolt folk.
Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier.
Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet

Stockholm 17/10–23, Ulf Kristersson
Svenskar ska alltid stolt kunna gå omkring med svenska flaggan på kavajslaget eller i blågul tröja. Det är vårt sätt att leva, att vara stolta.
Vi ska stå upp för och stå fast vid våra egna värderingar.
Det här är en tid för mer säkerhet, mer varsamhet och mer vaksamhet. Vi får helt enkelt inte vara naiva. 

Hur du som chef agerar när känslorna är som starkast utgör det ultimata ledartestet. Kristersson kunde inte hejda reptilhjärnan att ta över trots en förmodad intention att ”göra en Stoltenberg”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen