Mellanchefsuppdragets olycksaliga tristess

I helgen var det 50 år sedan Neil Armstrong som första människa gick på månens yta, den 21:a juli 1969. Och när vi firade ”det lilla steget för människan, men det stora klivet för mänskligheten” var det oundvikligt att inte samtidigt uppmärksamma en av historiens främsta visionstal sju år tidigare; John F Kennedys ”Moon Speech”, med syfte att få amerikanerna att stödja USAs ansträngningar att komma först till månen.

Talet – minnesvärt och framgångsrikt – är också ett alldeles utmärkt exempel på vad chefer med djärva och motiverande visioner kan åstadkomma av engagemang och resultat. Armstrong beskrev Apollos succé som ett projekt “in which everybody involved was interested, involved and fascinated by the job they were doing.” “Det lilla extra"-ansträngningarna gjorde det omöjliga möjligt. 

2019 är djärva och tydliga visioner lika sällsynta som det är självklart att de bordefinnas på arbetsplatsen. Undersökningsföretaget Gallup släppte i helgen delar av en studie där de under 2014–2019 frågade 50 000 mellanchefer hur de upplever chefsuppdraget. Topp Fem Utmaningar enligt studien lär vara bekanta för de flesta av oss:

  1. Otydliga förväntningar
  2. Hög arbetsbelastning och många distraktioner
  3. Jobbstress och -frustrationer
  4. Mindre fokus på egna styrkor
  5. Frustrerande prestationsbedömningar (utvecklingssamtal)

Gällande utmaning nummer 1: Otydliga förväntningar. Endast 1 av 3 mellanchefer har ett tydligt chefsuppdrag, och 4 av 10 mellanchefer upplever att deras uppdrag är fyllt av motstridiga prioriteringar. Den stora majoriteten mellanchefer vet alltså inte vad som förväntas av dem och vad de ska åstadkomma, samt att de saknar vettigt prioriteringsstöd. Med andra ord; den stora majoriteten av chefskollektivet saknar förutsättningar att effektivt leda medarbetarna och verksamheten. Och alla som saknar tydliga och lockande visioner på jobbet missar den livsberikande möjligheten att vara ”interested, involved and fascinated” av sitt arbete. Med allt vad det innebär av tristess för såväl individ som verksamhet.

Våra verksamheter har i regel gott om verksamhetsplanering och siffermål, men det vare sig inspirerar eller ger riktning. Att fira månlandningen och Kennedys ”Moon Speech” sju år tidigare var fina exempel på att vi chefer såväl som våra medarbetare behöver tydliga och engagerande målbilder för att prestera som bäst. Och att chefers – framförallt de högsta men också mellanchefernas – viktigaste uppgift är att lyfta blicken och besvara frågan vad vi ska åstadkomma på jobbet och varför.

Kennedys vision var att ”climb the highest mountain” genom att ”go to the Moon” före år 1970. Den 20 juli 1969 förverkligades visionen. Tänk vilken lycka och stolthet för alla som bidragit till resan. Vi chefer borde verkligen se till att vi och våra medarbetare inte berövas den livsberikande möjligheten att uppnå något stort tillsammans. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen