Min chef var ingen muntergök precis

Chefen mejlade och frågade om jag kunde ta med mig ett dokument till mötet. ”Nej.” och inget mer var mitt svar. Som den mycket ansvarsfulla och "Hej! och Med vänlig hälsning”-hövliga mellanchefen jag var tyckte jag det var ett sjukt roligt svar. Någon timme senare fick jag ett ½-A4-sidas långt mejl där chefen behärskat argumenterade för att jag skulle ta med papperet till mötet. Inte ens då jag förklarade att jag hade varit ironisk fattade han skämtet. Efter en handfull liknande magplask lärde jag mig läxan att inte skämta med min chef. Humor på jobbet är svårt, men jag skulle ha kämpat vidare.


Ni har säkert hört det för. En baby skrattar i snitt 400 gånger om dagen, men när vi har passerat 35+ skrattar vi endast 15 gånger en genomsnittlig dag. Ett dussintals skratt om dagen är bedrövligt i sig, men visst är det även mer sorgset att de flesta av veckans 105 skratt kommer under helgen. Måndag till fredag har vi allvarliga saker för oss.

Att ett gott skratt förlänger livet är sen länge vetenskapligt bevisat. Bättre immunförsvar, bättre sömn och mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar är några av skrattens konsekvenser. Under senaste åren har fler av världens mest välrenommerade universitet forskat också på garvens konsekvenser för/på jobbet. Resultaten är entydiga; humor och skratt är bra för affären! Det vill säga förutsatt att din verksamhet skulle gynnas av medarbetare som:

  • Är mer avstressade
  • Är mer engagerade
  • Har högre välmående
  • Är mer kreativa
  • Är mer produktiva
  • Samarbetar bättre och känner stor gemenskap
  • Har högre analytisk precision


Om ovan är attraktiva medarbetarvärden för din verksamhet, så kan ditt mest effektiva ledningsverktyg vara humor. Måhända känner du nu en viss irritation över ännu en orimlig chefsförväntan; stand-up komiker. Förtvivla inte, du behöver inte alls vara en muntergök för att leda med humor. För hela finessen med ledarskap i allmänhet är just att ledaren ser till att jobbet blir gjort utan att göra (hela) jobbet själv. 

Jag har pysslat lite med humor på jobbet. Min största drivkraft – att ha roligt själv eller att roa andra – ska jag inte avslöja, men ett bra ledningsverktyg har det varit. I all ödmjukhet ska jag dela med mig av några saker som har gett resultat varje gång!

Citatvägg
En anslagstavla i fikarummet där alla kan hänga upp roliga citat (interna och externa), Rocky strips eller liknande. Mitt bidrag till tavlan skulle idag ha varit:

Skrattmejl
Dela roliga Youtube-klipp eller liknande. Mitt skrattmejl idag skulle ha varit ett gäng bus-sms i klassisk Hassan-stil. Sjukt roliga!

Företagsfilm
Del personalen i grupper och ge dem uppgiften att göra en film om verksamhetens värdeord, vision, kärnvärden eller liknande. Det har alltid blivit oförglömligt roligt samtidigt som förankringseffekten är ovärderlig. Idag skulle uppgiften ha blivit att göra en Happy-Pharrell-cover-video utifrån verksamheten (och inte en stad). Först ute och den kan även bli viral som tusan!

Lunchhumor
Samla till 25 min humorlunch där ni ser på någon rolig komedi som många kan samlas kring. Just nu skulle jag ha lockat med TV4s Jättebästisar med David Batra och Johan Glans. Solsidan är inte i närheten så rolig!

Skratt som belöning
Belöna goda prestationer och uppfyllda mål med en humorshow. Om det inte hade varit attans så dyrt, så skulle jag idag ha bjudit på biljetter till ÄGD med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström.


Är du nyfiken på fler exempel på humor som ledarverktyg kolla gärna den korta filmen ifrån Stanford University.

För några år sen kom jag över en forskning som berättade att vi skrattar endast 21 sek per dag. Jag rusade till Clas Ohlson och köpte stoppklockor till hela personalen. Om vi bara mäter misären så kommer vi kämpa oss skrattande ur träsket var min tanke. Nolleffekt. Eller kanske inte, för jag är rätt säker på att medarbetarna än idag får sig ett skratt när de kommer över en av stoppklockorna som ligger och slänger lite här och där på kontoret. Förvisso skrattar de nog inte med mig, men åt mig. Det ska jag välkomna, för (humor)forskningen visar nämligen att den mest effektiva jobbhumorn är den som är ”uppåt”, dvs. att skratta åt chefen. Kan vi bjuda på det och lite till, så är vi hemma!


Hur är det med humorn på ditt jobb? Nästa vecka delar vi ditt och chefskollegornas svar!

 

 


Till slut: Ett roligt klipp om en chef som kör stand-up spåret och misslyckas. Attans, så ont det gör att titta.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen