När cheferna behövde tråk-vardagen som allra mest

Efter nästan två års coronapandemi såg förmodligen en hårt belastad Magdalena Andersson fram emot att få gå tillbaka till en ny vardag. Att ta sig an gängkriminalitet, skolfrågor och den stundande valkampanjen. Jens Stoltenberg har efter snart åtta år som NATO-chef landat det jobb som förmodligen skulle bli hans sista tunga uppdrag; som centralbankchef i Norge. I jämförelse med hans nuvarande är det nya jobbet förmodligen som en evig fikapaus. Men nedtrappningen blev efter i torsdags något helt annat.

Andersson, Stoltenberg – hela chefskåren – och våra medarbetare skulle innerligt ha behövt åtminstone något år av vardag för återhämtning. Istället efterföljs en historisk pandemi direkt av en rysk invasion av Ukraina – och det största kriget i Europa sen andra världskriget. Goda ledare är lösningen på allt, men också tvärt om. 

”All war is a symptom of man’s failure as a thinking animal.”John Steinbeck

”Never think that war, no matter how necessary, nor how justified, is not a crime.” Ernest Hemingway

”I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones.” Albert Einstein

”It is forbidden to kill; therefore, all murderers are punished unless they kill in large numbers and to the sound of trumpets.” VoltaireSom prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

14 09

Frågan är hur den nytillsatta chefen kommer att hantera sin okunnighet

Av Vibeke Pålhaugen

I skrivande stund är det ännu ovisst, men det tycks som att Sverige går mot en ny regering med Ulf Kristersson som statsminister. Vi får då en chef som kliver in i statsministerrollen… Fortsätt att läsa->

24 08

Chefen som vägrar sluta festa

Av Vibeke Pålhaugen

Finlands statsminister Sanna Marin, 36 år, har festat till det en ledig augustikväll. Den privata sammankomsten dokumenterades i en film som nu läckts till allmänheten, som fått… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen