Reinfeldt ingen kompischef

För någon vecka sen berättade Fredrik Reinfeldt att han har hittat någon att hålla kär. Mitt ointresse för Fredriks kärleksliv är partipolitiskt obundet, men det pirrade faktisk till då jag läste hans skrivelse om relationen till sin före detta medarbetare:

"Roberta och jag är arbetskamrater sedan många år. Det har efter hand gått över i djup vänskap. Vart det för oss nu vet jag inte ännu, men Roberta är en fantastisk kvinna".

Jag väljer att ta Fredrik på ordet och det jag läser är att Fredrik inte har varit en kompischef. Jag blir så glad varje gång jag kommer över förebildschefer! För en chef ska inte vara vän med medarbetarna. Det finns dock många chefer som inte tycker som Fredrik och jag. Några argumenterar med att de ojävigt kan skilja på arbete och det privata. Och de som har klivit upp och blivit chef för sina fd kollegor/vänner hävdar gärna att; ”Att jag har blivit deras chef förändrar ingenting i vår relation” eller ”Vi kan ju inte sluta umgås privat bara för att jag har blivit chef.” Det är ett egoistiskt sätt att tänka, för det handlar inte om vad vi chefer vill eller vad vi tror oss kunna. Och ja, att tacka ja till att bli chef innebär bl a att behöva försaka vissa saker. Att avstå från att ha nära vänner bland medarbetarna följer med chefsjobbet och låt mig dela fyra goda skäl till det:

Maktobalans
Må så vara att vi har rivit pyramiderna och plattat till våra organisationer, men makten är det fortfarande vi chefer som har. Vi bestämmer våra medarbetares lön, arbetsuppgifter, utveckling, arbetstider och rentutav hela personens anställning. Chefen är (arbets)givare och medarbetaren är (arbets)tagare, och däri ligger en maktobalans i medarbetarens disfavör som inte ger förutsättningar för vänskap.


Favorisering
Misstänkt eller verklig, det spelar ingen roll. Förtroende för chefen och dennes ”medarbetarvän(ner)” skadas oavsett. Det i sin tur påverkar produktiviteten negativt.

Förväntningar om att dela
Ömsesidigt orealistiska förväntningar om att dela information uppstår. Chefen vill att vännen ska berätta om vad händer bland medarbetarna och medarbetaren i sin tur förväntar sig att (chefs)vännen delar med sig av ledningsdiskussioner och -beslut. Att dela anses vara brukligt och lojalt vänner emellan, men är ett illojalt beteende på jobbet för såväl chef som medarbetare.

Feedback kvävs
Chefer ska bedöma och ge sina medarbetare feedback – och i värsta fall avskeda dem. Det blir svårare att sätta verksamhetens behov först för chefer som tillåter sig att ha nära vänskapsrelationer på jobbet.

En professionell chef förstår att ojävighet är omöjligt om känslobanden är starka och har respekt för att medarbetarna har behov av en viss distans till chefen. Vi chefer får självklart tycka om, vara omtänksamma och dela många skratt med våra medarbetare, men vi ska inte pådyvla dem vår vänskap. För det kan vara svårt att tacka nej om chefen (med makt) bjuder in.

Men vi chefer ska inte alls vara ledsna över att medarbetarna i regel inte vill vara våra vänner. Det behöver inte alls vara personligt. Beviset på det får vi när vi byter (chefs)jobb och relationen till en fd medarbetare blommar ut i vänskap. Om än inte nödvändigtvis så djup som Fredrik och Robertas…! 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen