Rikschefen känner – hör och häpna – ”viss optimism”

Jag trodde först jag hade hört fel, men rikspolischef Anders Thornberg sa faktiskt följande ord i tisdagens Aktuellt:

"Jag känner en viss optimism nu."

Så välkommet, och samtidigt oerhört sällsynt. En rikschef som – om än väldigt försiktigt – sprider optimism och framtidstro. Det kommer bli bra. Visserligen räknar Thornberg med att det kommer ta tio år att lösa det pågående gängkriget, men hans avsaknad av populistiska löften känns ändå uppfriskande.

Det finns anledning att känna pessimism. Utöver ett ofattbart brutalt och våldsamt gängkrig har vi kriget i Ukraina, en skenande inflation och räntehöjningar, Koranbränningar och terrorhot, naturkatastrofer och nu senast situationen mellan Israel och Hamas. Efter coronapandemin har vi erfarit att när vi inte trodde det kunde bli sämre, så blev det just det. Det utesluter dock inte att allt kommer bli bra. Det måste vi tro. Precis som Thornberg.  

Chefsuppdraget har aldrig varit viktigare än nu. I en tid då det overkliga nyhetsflödet skapar djup oro och stor olustkänsla är det vårt jobb som chefer att vara optimister som ingjuter framtidshopp hos våra medarbetare. Det förväntas av våra politiska ledare, men det finns också en längtan efter att vi vanliga chefer ska visa vägen. Vi och våra arbetsplatser behöver chefer som signalerar att det kommer bli bra – och som med självförtroende, initiativ- och anpassningsförmåga samt uthållighet ser till att det blir så. 

Forskningsmässigt finns det gott stöd för att optimism är en avgörande ledarförmåga, eftersom optimistiska chefer…

är problemlösare – de ger inte upp utan hittar nya vägar
blir smartare – optimism påverkar kreativitet och slutledningsförmåga
är mer uthålliga
smittar – och mest smittar de sina medarbetare med sin optimism.

 

Alla kan utveckla sin optimism, är värt att notera. Såväl naturbegåvade optimister som de som fötts som pessimister kan bli mer positiva. En mycket bra inspirationskälla är den fiktiva chefen Ted Lasso i komediserien med samma namn. Lasso flyttar från USA och amerikansk fotboll till England för att träna ett fiktivt bottenlag i den engelska fotbollsligan. Lasso är en smart, godhjärtad och extremt optimistisk chef med teflonkostym mot såväl negativitet som sarkasm. Hans övertygelse om att allt kommer bli bra är transformerande för såväl laget som dess prestation. Men precis som för Thornberg tar det tid. Så det gäller att aldrig ge upp och sluta tro. För det kommer bli bra. 

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen