Sällsynt men ljuvligt när högsta chefen städar trappan uppifrån

Upphovet kan bara beskrivas som bedrövlig misär, men själva filmsnutten är 5:29 minuter “pure pleasure”. Jag har redan sett den tio gånger.

Måndag förra veckan möttes fem studenter vid United States Air Force Academy Preparatory School av orden “go home n******r” på anslagstavlan utanför sina studentrum. Ledningen fick kunskap om händelsen och gick omedelbart till handling.

På torsdagen samlade chefen för U.S. Air Force Academy – generallöjtnant Jay Silveria – 5 500 personal och studenter för att adressera händelsen. Hans tal kom att prägla nyhetsflödet i helgen. Apple-vd:n Tim Cook twittrade ”This is what leadership looks like” efter att ha sett Silveria i aktion. 

 

 

Det är njutbart att se en ledare som helt avstår från fingerpekande och känsloutbrott. Och det är ett sant nöje att se en chef som…

…använder enkel och effektfull retorik
The appropriate response for horrible language and horrible ideas — the appropriate response is a better idea."

Han följde upp med exempel på vad som är ”better ideas” där mångfald exempelvis är ”…a much better idea than small thinking and horrible ideas”.

…är tydlig och helt orädd för att ställa krav
If you can't treat someone with dignity and respect, then you need to get out. If you can't treat someone from another gender, whether that's another man or woman, then you need to get out. If you demean someone in any way, then you need to get out, and if you can't treat someone from another race or a different color skin with dignity and respect, then you need to get out."

…ingjuter hopp
We have an opportunity here to think about what we are as an institution. This is our institution and no one can take away our values.”

…använder eleganta retoriska grepp
Avslutningsvis uppmanar Silviera publiken att ta fram sina telefoner för att filma honom så att de aldrig ska vare sig tveka eller glömma. Han upprepar sitt huvudbudskap:

Just in case you are unclear on how I stand on this topic, I'm going to leave you with my most important thought today: If you can't treat someone with dignity and respect, then you need to get out."

Att ett exempel på gott ledarskap tar över nyhetsflödet är upplyftande och hoppfullt, och synnerligen så i en tid då vi så innerligt saknar ledarskapsförbilder. Det jag emellertid finner mest upplyftande i filmsnutten är något som är långt mer sällsynt än god retorik. Nämligen att han…

…som högsta chef tar ansvar och signalerar att trappan måste städas uppifrån
Silviera står på scen med sin ledningsgrupp och sin närmsta stab. Han ber dem kliva fram på scen. Sen gör han dem alla till språkrör för sitt ställningstagande genom formuleringen att ”We have a better idea…”. Samtidigt är han tydlig med att de har något att jobba med.

I will be naive, and we will all be naive to think that everything is perfect here. We would be naive to belive that we shouldn’t discuss this topic.”

För det är så enkelt. Om högsta ledningen innerligt tror på en sak – i detta fall på vikten av mångfald, värdighet och respekt – och agerar vid varje och minsta lilla avsteg från den utpekade vägen så är det ingen som kan stoppa dem från att få det som de vill. Ännu enklare är sanningen att det räcker att Silviera har en enda i sin ledningsgrupp som inte tror, samt att han som högsta chef inte agerar på det (i detta fall; get out), för att det ska finnas studenter inom U.S. Air Force som även i framtiden kommer mötas av rasistiska tillrop när de ska kliva in i sina hem.

De 5:29 minuterna med Jay Silveria är ”pure pleasure” och en påminnelse till alla chefer om vilka stordåd vi kan uträtta om vi bara vågar ta ställning och agerar därefter. Goda ledare är lösningen på allt!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

14 09

Frågan är hur den nytillsatta chefen kommer att hantera sin okunnighet

Av Vibeke Pålhaugen

I skrivande stund är det ännu ovisst, men det tycks som att Sverige går mot en ny regering med Ulf Kristersson som statsminister. Vi får då en chef som kliver in i statsministerrollen… Fortsätt att läsa->

24 08

Chefen som vägrar sluta festa

Av Vibeke Pålhaugen

Finlands statsminister Sanna Marin, 36 år, har festat till det en ledig augustikväll. Den privata sammankomsten dokumenterades i en film som nu läckts till allmänheten, som fått… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen