Sju skäl till chefers gränslösa tillgänglighet

Vilka är alla dessa frågor som vi chefer behöver ta itu med omedelbart? Vad är som är så bråttom? Innan frukost, vid skrivbordet, under möten, på kurs, i Konsum-kön, under barnens fotbollsträning, vid matbordet och innan nattlampan släcks. Med vigör och uthållighet betar vi av dem en efter en med ambitionen om en väntetid på nästintill noll. Vi skulle alla gånger slå nyckeltalen till landets bästa kundtjänst om vi också hade ansträngt oss en smula för att få ned frågevolymen.

Den gränslösa tillgängligheten är bland chefers topp tre stressfaktorer och en av de främsta orsakerna till att medarbetare gärna avstår från chefsjobbet. Det sägs att det är viktigt att vara tillgänglig som chef. Medarbetarna kräver det. Vår chef förväntar sig det. Tekniken tillåter det. Och vi vill det. Men vi är få som frågar oss varför och vad ska jag vara tillgänglig för?

Lite lättsamt och helt ovetenskapligt har jag en bestämd känsla av att det finns sju skäl till chefers gränslösa tillgänglighet:

När vi alltid är tillgängliga missar vi chefens viktigaste uppgift, nämligen att prioritera. Vi tillåter att den som för minuten drar i oss får bestämma ordningen på dagens att-göra-lista. Tills nästa person kommer. Konstant avbrutna förlorar vi inte bara tid men också koncentrationen och vi får lite vettigt gjort. Det i sin tur lämnar oss med en stark känsla av stress.

Men vår tillgänglighet har avigsidor också för medarbetarna. Möjligen är det skönt för stunden, men på sikt är det medarbetarnas utveckling, motivation och engagemang som får lida när vi…
…på studs svarar på frågor av ringa betydelse – bara för att vi kan. Det skapar inte förväntningar bara på oss själva, men också på alla andra om att svara omedelbart oavsett frågans karaktär.
…låter medarbetarna delegera sina arbetsuppgifter uppåt till oss.
…låter medarbetarna slippa ta ansvar genom att vi fattar beslut som de borde ha tagit själva.
…med övertygelsen om vår egen förträfflighet inte delegerar uppgifter och befogenheter.

Många är vi chefer som befinner oss i en tillgänglighetssnurra där tillgänglighet föder förväntningar om ännu större tillgänglighet. Och där verksamhetens behov är underordnat. Lyckligtvis är det enkelt att ta sig ur eländet. Receptet är att göra sig mer otillgänglig. Enkelt i praktiken om vi bara kan hantera våra känslor. Som för exempel att nästa gång en medarbetare frågar om vilken tid och hur hen ska ta sig till konferensanläggningen be hen leta fram kallelsen och mejla till alla när hen har hittat vägbeskrivningen. Så skulle landets bästa kundtjänst självklart aldrig göra, men chefens huvuduppgift är inte heller att osorterat och på löpande besvara alla inkommade frågor. Det är i de bästa av (chefs)världar bara en liten bisyssla.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen