Skulle Magdalena Andersson också våga ryta ”Hur fan uppför du dig!”?

De flesta chefer gör ett respektabelt jobb, och lite till, men ingen gör det utan felsteg. Även den mest lysande chefsstjärnan trillar i fallgropar från tid till annan. Ingen uppnår perfektion i det högst omekaniska jobbet att leda människor och verksamheter, men det kan finnas ögonblick av fulländning. Där åskådarna golvas, medan chefen själv lämnas oberörd av sin egen handling. Att chefen drivs av en omedveten självklarhet är en del av fulländningens natur.

”Så här är den goda chefen”-listorna är lika varierande som de är många, och det finns i regel någon sockerbit att hämta ur dem alla. Men medan en sockerkick är snabbt övergående ger chefsögonblicken av fulländning en bestående följdkraft. I tanke och förhoppningsvis i handling. 

Under sommaren la SVT ut dramadokumentären om den danska statsministern Jens Otto Krag och hans skådespelarhustru Helle Virkner. Krag var många saker, bland annat notoriskt otrogen. Under ett statsbesök i Sverige bjuder Tage Erlander på stor lunchsammankomst. Under måltiden smyger Krag utan diskretion i väg med frun till en svensk tjänsteman. Hela sällskapet vet vad de två nu ägnar sig åt men alla försöker obekvämt låtsas som ingenting – utom den svenska statsministern Tage Erlander. Enormt upprörd säger han till sin bordsdam, Helle Virkner:

Så där gör man inte! 

Så här uppför man sig tamejfan inte om man är dansk statsminister på officiellt besök!

Jag ska tala om för Jens vad jag tycker om det här!

Erlander lämnar bordet, och genom den gläntade dörren hör gästerna hans tillrättavisning när Krag får en episk utskällning:

Vad fan är det du håller på med!

Hur fan uppför du dig!

Jag ska tala om för dig …!

Integritet. Att stå upp för både något (så gör man inte) och någon (Virkner och den svenska tjänstemannen), civilkurage och mod att göra det gentemot en person på samma nivå i hierarkin och utan tanke på eventuella konsekvenser för relationen Danmark/Sverige, medvetenheten att göra det inför en publik av följare och självklarheten att göra det utan tvekan. Det är en hedershandling som för mig är ett ögonblick av fulländad chefsperfektion. Den ger inspiration och leder till många tankar kring chefers integritet, civilkurage och mod 2022. Vad skulle exempelvis Magdalena Andersson ha gjort om den danska statsministern Mette Frederiksen på statsbesök hade gjort samma sak som Krag? 

Själv är jag ingen förespråkare av utskällningar, men det finns helt klart tillfällen när de kan vara på sin plats. Men att göra det som Erlander gjorde kräver en god portion mod och omdömeskraft. Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

14 09

Frågan är hur den nytillsatta chefen kommer att hantera sin okunnighet

Av Vibeke Pålhaugen

I skrivande stund är det ännu ovisst, men det tycks som att Sverige går mot en ny regering med Ulf Kristersson som statsminister. Vi får då en chef som kliver in i statsministerrollen… Fortsätt att läsa->

24 08

Chefen som vägrar sluta festa

Av Vibeke Pålhaugen

Finlands statsminister Sanna Marin, 36 år, har festat till det en ledig augustikväll. Den privata sammankomsten dokumenterades i en film som nu läckts till allmänheten, som fått… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen