Släpp det eller nöj dig med en två-ordig jobba-hemifrån-klädpolicy

Plötslig sommarvärme har sina tjusningar, men med den kommer också en mer avklädd och avslappnad klädstil. Det kan i vissa fall bli en plåga för omgivningen, och chefer behöver förhålla sig till lämpligheten av exempelvis shorts, hot pants, träningslinne eller Foppatofflor på jobbet. 

Med coronakrisen och jobba-hemifrån-boomen vårades klädkodsfrågan ovanligt tidigt i år. I karantän eller bara beordrade att arbeta hemifrån har världens tjänstemän de senaste veckorna översvämmats av artiklar och goda råd om att börja arbetsdagen med att kliva ur pyjamasen, klä på sig och kamma håret. Forskningsmässigt finns det nämligen starkt stöd för nyttan av att klä sig anständigt när man jobbar hemifrån. Det påverkar hur vi känner oss och vår produktivitet, samtidigt som det är gränssättande i en hemmiljö som annars saknar behövliga skiljelinjer mellan privat och jobb. 

 Our clothing has an impact on our thoughts and our ability to think in an abstract manner. It affects not only how others perceive us, but how we perceive ourselves.”

Hur vi klär oss påverkar också hur andra uppfattar oss, och det gäller även i digitala möten. För omgivningen – chefer, kollegor och kunder – bryr sig fortfarande lika mycket om hur både du och dina medarbetare ser ut på jobbet. Därför är det allmänna rådet att snygga till sig inför onlinemöten. Dock är förväntningarna något annorlunda vid digitalt jämfört med fysiskt umgänge.

Om träningslinne, nätbrynjor, pyjamas eller urtvättade t-shirts var opassande tjänstemannaklädsel på kontoret innan corona så lär det (förhoppningsvis) vara det även digitalt. Om klädkoden på kontoret var formell, så är det sunda förnuftet enligt experterna att tagga ner lite. Det finns nämligen en risk att stämplas som mentalsjuk om du dyker upp på Zoom-skärmen sittandes i ditt kök iklädd kostym & slips eller knytblus & pennkjol. Men även allt där emellan – från nätbrynja till knytblus – kräver sunt förnuft. 

Chefsutmaningen är att inte alla på jobbet har samma sunda förnuft. De närmsta veckorna kan därför frestelsen bli stor att ta fram en klädkodpolicy vid hemarbete och onlinemöten. Men om du känner suget kan det vara klokt att påminna dig själv om att ytterst få vuxna människor uppskattar att få instruktioner av chefen om hur de ska klä sig. Så det kanske är bäst att avstå. Alternativt att anamma Mary Barras klädpolicy. När hon tog över som GMs vd slängde hon till HRs och chefernas förtret ut företagets tio sidor långa klädkodpolicy och ersatte den med två ord: 

”Dress appropriately.”

Då det frustrerat påpekades för Barra att ”klä dig passande” lämnar stort utrymme för personlig tolkning, uppmanade hon cheferna att prata med sina medarbetare om just klädval – i de få fall det eventuellt är nödvändigt. Tills dess; släpp det, prioritera viktigare saker och njut av sol och vår.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen