Solberg lät sig förnedras och förlöjligas av sin underställda chef

Chefer kan inte hållas ansvariga för alla dumheter, elakheter eller regelbrott som medarbetare hittar på. Men trubbigt nog har vi chefer alltid ansvaret och uppgiften att städa upp samt hantera och vidta åtgärder efter diverse övertramp. Två chefer som har fått smaka på den surdegen den senaste veckan är Moderatledaren Ulf Kristersson och hans norska motsvarighet tillika statsminister Erna Solberg.

De två partiledarna fick – med en veckas mellanrum – den föga värdeskapande uppgiften att hantera efterdyningarna av nära och högt uppsatta chefers inlägg i sociala medier. Kristersson dödade ärendet på ett par dagar. Solbergs hantering ledde till politiskt kaos och en extrem röra av misstroendevotum, möjlig regeringskris och slutligen ministeravgång – som ger blod till yttersta högerns mörka hat.

Den kontroversiella M-riksdagsledamoten Hanif Bali publicerade via sociala medier en mejlväxling mellan utrikesdepartementet och ledarskribenten Patrik Oksanen, och ljög sen om sin källa. Partiet meddelade omedelbart att de hade inlett en utredning. Bali som är känd för att vara mycket aktiv i sociala medier med ett – enligt Ulf Kristersson – ”otroligt nedsättande tonläge” meddelade sen i söndags att han lämnar partistyrelsen. Mest sannolikt fick Bali mycket god ”hjälp” av Kristersson (via ombud) att komma till insikten att förtroende var förlorad och att han för partiets bästa skulle lämna. Förtroendet för Kristersson är orubbat.

”Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag. Jag vill återigen be Patrik Oksanen om ursäkt.” Hanif Bali på Facebook.

En förmodligen ännu mer kontroversiell riksdagsledamot samt flitig användare av sociala medier och med ”nedsättande tonläge” är norska justitieministern Sylvi Listhaug. Hon tillhör Fremskrittspartiet och sitter i Erna Solbergs (Höyre) koalitionsregering med minoritet. Den 9 mars la hon på sin Facebook-sida ut en bild på väpnade militärer med följande text:

Den starka och partiöverskridande reaktionen på inlägget handlar inte främst om att det var 69 av Arbeiderpartiets (APs) barn och ungdomar som dödades av en terrorist på Utöya 2011. Det mest upprörande är att terroristen Anders Behring Breiviks huvudmotiv var precis samma konspirationsteori – Arbeiderpartiet som islam- och terroriststödjande landssvikare – som Listhaug underbygger i sitt inlägg och som normalt bara återfinns i internets mörkaste hörn.

Till skillnad mot Kristersson tog Solberg sex dagar på sig innan hon fick fram en ursäkt. Listhaug bad också högst ofrivilligt om ursäkt i riksdagen. Det gjorde hon så föga övertygande att hon fick gå upp på talarstolen hela fyra gånger i samma ärende. Det i sin tur lämnade en så dålig eftersmak att vänstersidan ställde misstroendevotum mot ministern. Röstningen skulle skett igår, men Listhaug inledde tisdagen med hårda ord, personangrepp och med stor offerkofta – att avgå.

Det är ingen som tror att Solberg tycker annat än att Listhaugs inlägg var ett grovt övertramp. Men Solberg misslyckades monumentalt med chefsuppgiften att städa upp, hantera och vidta åtgärder. Och nu snart två veckor senare handlar det politiska kaoset inte längre om Facebook-inlägget.

Det tog alltså hela sex dagar för Solberg att komma till skott. Listhaug trotsade sin chef inför full ridå och tog inget ansvar för den förlamande politiska situationen hon försatte landet i. Och sen när Listhaug till slut avgick, så gjorde hon det som en splittrande martyr. Förväntningarna på Listhaug har inte varit höga, men Solbergs ledarskap är en besvikelse. Det är svårt att inte tappa förtroende för en chef som tillåter en av sina närmsta chefer att vara illojal och förnedra sin chef, sin ”ledningsgrupp” (regeringen) och i slutänden hela verksamheten (landet) på det sättet. Gissningsvis är Kristersson mer nöjd och belåten idag än vad Solberg är.

I alla tidningsrubriker finns såväl påminnelser som lärdomar att hämta för alla oss chefer. Som exempelvis att  

  • högsta chefen måste hålla sina chefer ansvariga, inte bara för sina respektive områden – men framförallt för helheten
  • ingenting ”blåser över” längre – chefer behöver omedelbart städa upp, hantera och vidta åtgärder 
  • det räcker inte med att be om ursäkt, det måste också bli en konsekvens.

Och sist men inte minst en ljuspunkt. Efter 1 ½ år med Trump så finns det fortfarande länder som reagerar starkt på höga chefers dumheter och hatfulla ton i sociala medier. Och det blir en konsekvens. Det är något att glädjas åt.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen