Sova på jobbet är ett alldeles föredömligt chefsbeteende

VD’n berättade lite uppgivet att han lönemässigt behövde kompensera medarbetare för att kontoret inte hade promenadavstånd till Starbucks. Då jag förra veckan besökte en annan kund fick jag lära mig att det numera finns en lösning på vd'ens bekymmer. Starbuckskaffemaskiner finns att hyra. Jag är kaffeabsolutist och därför låg det nära till hands att jag i mötet med den amerikanska kaffejätten där i receptionen lite surt tänkte ”Ska det verkligen vara nödvändigt?!”. Jag skärpte mig snabbt – jag borde veta bättre än att underskatta värdet av schyssta förmåner.

Glass med kaksmet eller bagel med kolasås? Jag vet ingen som bättre än amerikanerna utforskar och tillfredsställer alla sina stora och små behov. Helt utan blyghet eller skam. Så också när det kommer till jobbförmåner. De har sen länge passerat Starbucksstadiet, för vad tycks exempelvis om förmåner som:

  • Mikrobryggeriöl i köket. Utan kostnad och med alkohol.
  • Barnflickor till medarbetare som vill ta med sig småbarn på affärsresor.
  • En påse med gourmetmiddag i handen när du lämnar kontoret.
  • Fertilitetsbehandlingar för de som har svårt att bli gravid.
  • Att frysa in ägg till unga kvinnor som vill undvika eventuella framtida fertilitetsproblem.
  • Bröstmjölksutdrivning och -transport (från kontoret eller från affärsresan till hemmet) för ammande mammor.
  • ”Baby bonding bucks” till nyblivna föräldrar.


Förra veckan släpptes den 30:de årliga mätningen av USAs 100 bästa förmånsföretag och deras jämförelse med genomsnittet.

Hårklippning på kontoret eller hjälp att hitta lämplig vård till åldrande föräldrar. Räknar verkligen företagen hem detta? Enligt en studie så mäter 2 av 3 amerikanska företag regelbundet avkastningen på sina förmånsinvesteringar. ROI-analyserna visar att målen om ökat produktivitet (genom bl a högre engagemang och lägre frånvaro) och lägre personalomsättning uppnås i 70-90% av fallen.


I motsättning till våra amerikanska chefskollegor så verkar du och jag i ett land som anser att förmåner är en styggelse. Oron för dolda löner och förlorade skattekronor styr vårt regelverk. Det är min förhoppning är vi i framtiden ska få en bredare och mer tidsenlig syn på vad som är affärsmässiga investeringar i medarbetarnas prestationsförmåga och produktivitet. Men med risk för att avslöja för mycket om min egen tillvaro just nu, delar jag tre förmånsdrömmar från det amerikanska smörgåsbordet som vi kan införa redan imorgon med Skatteverkets goda samtycke:


Tupplur
Oh, ljuvlig eftermiddagsvila! Enligt NASA kan en 26 minuters tupplur ge en 34% ökning i produktiviteten och göra oss 54% mer alerta. Men glöm de halvsunkiga vilorummen vi har här till lands för att lagen säger att vi måste. Dit in går som bekant bara totalt skambefriade själar eller de akutsjuka. Tänk dig istället fräscha sovkuber eller –rum. Och en uppmaning till alla om att ta en 20-25 minuters lur under eftermiddagen. Det funkar i USA. För att cheferna går före.


Back-up barnvakt
Jag tackar gladeligen ja till några timmars barnvakt så att jag kan jobba när sonen har fått 48 timmars dagiskarantän pga. lös mage eller när skolan bestämmer sig för att ha planeringsdag första veckan efter två månaders sommarsemester.


Allt-i-allo
Lämna in och hämta ut på kemtvätt, hos skomakaren och på posten. Boka resor och restaurangbord samt köpa lunch på dagar jag inte hinner. Handla presenter till barnkalasen och blommor till medarbetaren som förtjänar uppmärksamhet. En conciergetjänst (som amerikanerna kallar det) på arbetet skulle göra det möjligt att fullt och helt fokusera på chefsjobbet. På jobbet. 

Only in America? Nej, så ska det inte behöva vara. Vi kan väl visst också frossa i och leva ut våra mest basala behov? Det är vi värda. Just därför att våra verksamheter kan räkna hem det. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen